Handelsblatt: Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Την ώρα που το Ταμείο στηρίζει το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, η γερμανική Handelsblatt χαρακτηρίζει ως θετικό μήνυμα για την Ελλάδα το γεγονός ότι το ΔΝΤ κλείνει τα γραφεία του στην Αθήνα.

Στο μακροσκελές άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για εκδίωξη του ΔΝΤ από τη χώρα, το αντίθετο μάλιστα.

«Προσβλέπουμε σε ένα κεφάλαιο των σχέσεων και της συνεργασίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου. Τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στους δανειστές της Ελλάδας το αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν μέχρι το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τους εν λόγω στόχους αντιπαραγωγικούς, διότι κατά την άποψή του επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις. Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κινούμαστε σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο της Ιταλίας, δεν συντρέχει λόγος για αυτά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ωστόσο με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα, διότι ανησυχούν μήπως πιθανές υποχωρήσεις έναντι της Ελλάδας καλλιεργήσουν παρόμοιες προσδοκίες στην Ιταλία. Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο συμφωνούν με το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Ακόμα και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης εκτιμώντας, ότι 1,5% επαρκεί. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει σε στήριξη του Ταμείου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θα συνιστούσε μια εντυπωσιακή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες κόκκινο πανί ως κινητήριος μοχλός για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε τη χώρα στην βαθύτερη και πιο διαρκή κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία», σημειώνει η Handelsblatt. Και καταλήγει:

«Και τώρα, ειδικά το ΔΝΤ, που οι άλλοι θεσμοί των πιστωτών θεωρούσαν ότι θα αναλάβει το ρόλο του αυστηρού επόπτη, μπορεί να σπεύσει στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ενώ η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση στην Αθήνα δαιμονοποιούσε το ΔΝΤ ως “εχθρό του λαού”, οι σχέσεις στο μεταξύ έχουν αποφορτιστεί. Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ελλάδα – που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου – αποπληρώνει νωρίτερα τα χρέη του. Από τα 32 δισ. ευρώ, με τα οποία το Ταμείο είχε στηρίξει την Ελλάδα την εποχή της κρίσης, έχουν ήδη εξοφληθεί 26,5 δισ. ευρώ. Και από τα εναπομείνανατα 5,5 δις. ευρώ η Ελλάδα θέλει να ξοφλήσει ήδη φέτος 2.03 δισ. ευρώ από χρέη που ωριμάζουν το 2021 για να μειώσει το φορτίο του χρέους…»