Λίγο καιρό πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, και η γερμανική Handelsblatt, εξαπολύει τα «πυρά» της τονίζοντας, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την εξουσία του για να εξασφαλίσει την επανεκλογή και την επιτυχία.
Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια του Ερντογάν, οι μεγαλύτεροι αρωγοί του αναδεικνύονται οι εταίροι της αντιπολίτευσης, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Στο ερώτημα «γιατί επιτυγχάνουν οι απολυταρχικοί ηγέτες;» η Handelsblatt απαντά ότι στην Τουρκία αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες που βοηθούν τον Ερντογάν στα σχέδιά του: η καταστολή, η εξουσία και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παραθέσει ένα πειστικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει η Handelsblatt, για τους παρατηρητές των εξελίξεων στην Τουρκία είναι σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν εξελίσσεται δίκαια, καθώς ο πρώην αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος και το κόμμα του απειλείται με απαγόρευση, ενώ ο προερχόμενος από την αξιωματική αντιπολίτευση δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου απειλείται με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. «Έτσι η κυβέρνηση περί τον αρχηγό του κράτους, Ερντογάν, παραμερίζει πιθανούς υποψηφίους, προτού ακόμη γίνουν επικίνδυνοι», σχολιάζει η εφημερίδα.
Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι ο Ερντογάν αξιοποιεί κι ένα εργαλείο, στο οποίο δεν ασκεί καμία επιρροή η αντιπολίτευση, δηλαδή την εξωτερική πολιτική. «Ο Ερντογάν προκαλεί συμμάχους με τον μανδύα της υπεράσπισης της πατρίδας και εξαπατά εταίρους συνομιλώντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σον πόλεμο της Ουκρανίας εξελίχθηκε σε ύπατο διαπραγματευτή κι αυτό αρέσει σε πολλούς στη χώρα του, που δεν υποστηρίζουν κατά τα άλλα τον Πρόεδρο» σημειώνεται.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Handelsblatt, Οζάν Ντεμιρτζάν, ο μεγαλύτερος αρωγός του Ερντογάν στις εκλογές, ωστόσο, είναι η διχασμένη αντιπολίτευση. Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας δεν μπόρεσε να μπει στην εξωκομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης λόγω της αντίδρασης των εθνικιστών. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις ηγετικά στελέχη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος προηγούνται του Ερντογάν, αλλά ο αρχηγός του CHP, δεν τους προκρίνει.
Από την άλλη πλευρά, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, στην οποία μετέχουν μαζί με το CHP και τους εθνικιστές της Μεράλ Ακσενέρ και δύο κόμματα με επικεφαλής πρώην συνεργάτες του Ερντογάν – τον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν και τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου – παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα εκλογικό μανιφέστο με 75 κεφάλαια και 2.300 δεσμεύσεις, όπως η κατάργηση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης της Τουρκίας, στο οποίο όμως δεν υπάρχει αναφορά ούτε στους Κούρδους, ούτε στη μεσαία τάξη και μόλις πέντε αναφορές στα έξι εκατομμύρια των νέων ψηφοφόρων.
Επομένως, καταλήγει η Handelsblatt, η συμμαχία κατά του Ερντογάν εξελίσσεται σε μια «συμμαχία που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Στην Τουρκία, οι εκλογές κερδίζονται από ηγέτες όπως ο Ερντογάν που αρνούνται να συμβιβαστούν. Ο καυγάς στην αντιπολίτευση βλάπτει τη συμμαχία. Διόλου περίεργο, λοιπόν, που ο Ερντογάν κερδίζει ξανά έδαφος στις δημοσκοπήσεις».