H Γαλλίδα πρωθυπουργός κάνει παραχωρήσεις στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα JDD

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να προσφέρει άλλη μια παραχώρηση στα σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 έτη, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία εν μέσω μαζικών αντιδράσεων της κοινής γνώμης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας άλλης παρέκκλισης, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα 64 τους χρόνια, δήλωσε η πρωθυπουργός του Μακρόν Ελιζαμπέτ Μπορν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα JDD την Κυριακή. Οι συζητήσεις για την πρόταση ξεκινούν τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση και τα συνδικάτα προγραμματίζουν νέες απεργίες και διαμαρτυρίες για την Τρίτη.

Η παραχώρηση που πρότεινε η Μπορν θα προστεθεί σε άλλες διατάξεις που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν σε άτομα που άρχισαν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Εάν η τελευταία αλλαγή γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, οι άνθρωποι που άρχισαν να εργάζονται μεταξύ 20 και 21 ετών θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, είπε.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να επηρεάσει τους νομοθέτες από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, την υποστήριξη του οποίου χρειάζεται το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν για την πλειοψηφία.

“Με αυτό το νομοσχέδιο, όπως και με άλλα, αναζητούμε συμφωνίες”, δήλωσε η Μπορν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο JDD. “Θέλω να βρω μια πλειοψηφία – πάνω σε αυτό εργάζομαι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες”.

Η κυβέρνηση Μακρόν δέχεται πιέσεις να επανεξετάσει την οικονομική μεταρρύθμιση που φέρει την υπογραφή του προέδρου, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι απορρίπτουν σε συντριπτική πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνησή του θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική διάταξη γνωστή ως 49,3 για να προχωρήσει χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό θα κινδύνευε να υποδαυλίσει περαιτέρω την οργή. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Μπορούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι ζήτημα “πολιτικής νομιμότητας”.

Η αλλαγή που θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν στα 63 θα επηρεάσει περίπου 30.000 άτομα ετησίως στη Γαλλία με ετήσιο κόστος μεταξύ 600 εκατομμυρίων ευρώ (648 εκατομμύρια δολάρια) και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πρέπει να βρουν τρόπους χρηματοδότησης του νέου μέτρου ώστε να διασφαλίσουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα εξακολουθήσει να εξαλείφει το έλλειμμά του έως το 2030, δήλωσε ο Μπορν.

Δεν είναι σαφές ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα είναι επαρκείς για να επηρεάσουν όσους αντιτίθενται σήμερα στη μεταρρύθμιση. Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info την Κυριακή, ο αναπληρωτής ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Πιερ-Ενρί Ντουμόντ, δήλωσε ότι η παραχώρηση δεν είναι αρκετά ευρεία.

“Το γεγονός ότι αυτή η πόρτα είναι πλέον κλειστή θα μας υποχρεώσει να καταψηφίσουμε”, δήλωσε ο Ντουμόντ.

Ο ηγέτης του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, Λορέν Μπέργκερ, απέρριψε επίσης την πρόταση της Μπορν, λέγοντας ότι η αλλαγή για 30.000 άτομα δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που θα διαμαρτυρηθούν ξανά την Τρίτη.

“Το βασικό πρόβλημα αυτής της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση της νόμιμης ηλικίας στα 64 έτη, η οποία επιτείνει τις εγγενείς ανισότητες στον κόσμο της εργασίας”, δήλωσε ο Μπέργκερ στο ραδιόφωνο France Inter. “Θα εξετάσουμε την πρόταση, αλλά είναι σαφές ότι δεν αποτελεί απάντηση στη μαζική, γεωγραφικά και επαγγελματικά ποικίλη κινητοποίηση”.

Στη συνέντευξή της στο JDD, η πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι δεν είναι αντίθετη σε μια πρόταση των κεντρώων συμμάχων του Μακρόν να επανεξεταστεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στα μισά του δρόμου μεταξύ της εφαρμογής της και του 2030.

“Δεν βλέπω καμία αντίρρηση, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας την πορεία που έχουμε χαράξει με τον πρόεδρο για την εξισορρόπηση του συστήματος μέχρι το 2030”, δήλωσε η Μπορν.