Γυμνάσιο στην Κίνα δίδαξε σε ανήλικες «να μην ντύνονται προκλητικά» για να αποφύγουν τη σεξουαλική παρενόχληση

Οργισμένες αντιδράσεις για την κατηγοριοποίηση των θυμάτων

Έντονη συζήτηση και αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει το μάθημα για τη σεξουαλική παρενόχληση σε γυμνάσιο στη νότια Κίνα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε έντονη κατηγοριοποίηση των θυμάτων.

Το σχολείο, που βρίσκεται στην πόλη Zhaoqing στην επαρχία Guangdong, είχε πραγματοποιήσει πέρυσι το μάθημα «εκπαίδευσης ψυχικής υγείας» – αντίστοιχο με τη σεξουαλική αγωγή – σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης People’s Daily. Αλλά, οι φωτογραφίες του διδακτικού υλικού άρχισαν να κυκλοφορούν μόλις αυτόν τον μήνα.

Στο υλικό, που δόθηκε στους μαθητές, φαίνεται να γράφουν πως τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης «υποφέρουν επειδή ντύνονται προκλητικά και φλερτάρουν». Προστίθεται πως «τα κορίτσια δεν πρέπει να φορούν διαφανή ή προκλητικά ρούχα και πρέπει να αποφεύγουν την επιπόλαιη συμπεριφορά».

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν οργή και δυσπιστία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να κατηγορούν τις συντηρητικές συμπεριφορές που, όπως είπαν, αντανακλούν τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα των φύλων σε μια πατριαρχική κοινωνία.

«Ο δάσκαλος αυτής της τάξης έχει πρόβλημα» γράφει χρήστης του Weibo, με το σχόλιό του να παίρνει 19.000 likes. Άλλοι, επεσήμαναν τους κινδύνους της κατηγοριοποίησης των θυμάτων και τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες συχνά στοχοποιούνται, ανεξάρτητα από το τι φορούν.

Η κατακραυγή ώθησε τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές να εκδώσουν ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο είναι αληθινές.

«Η διάλεξη περιείχε κάποιες ακατάλληλες εκφράσεις» ανέφερε η δήλωση αυτή, ενώ έκανε λόγο και για «παρεξήγηση». Συμπληρωνόταν πως το προσωπικό είχε, πλέον, επιμορφωθεί και το σχολείο διατάχθηκε να αλλάξει τη στρατηγική του.

Η επιβεβαίωση, ωστόσο, προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις. Πολλοί διαφώνησαν με τη διατύπωση της δήλωσης περί «παρεξήγησης», υποστηρίζοντας ότι το διδακτικό υλικό δεν ήταν ένα αθώο λάθος, αλλά μια αντανάκλαση πραγματικών, διάχυτων πεποιθήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Οι άνθρωποι στο διαδίκτυο δεν “παρεξήγησαν”», έγραφε ένα σχόλιο.

-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

 

Με πληροφορίες από CNN