Η Σουηδία βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης φοβούμενη το ενδεχόμενο παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων στις επερχόμενες εκλογές της, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.
Η σκανδιναβική χώρα, τονίζει η εφημερίδα, πρόσφατα έθεσε και πάλι σε λειτουργία το Psychological Defence Agency, έναν οργανισμό αποστολή του οποίου είναι η προστασία της δημοκρατίας και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας. Ο οργανισμός είχε αρχικά συσταθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρήσει αυξημένη δραστηριότητα από ξένες δυνάμεις. Αυτό συνέβη σε συνέχεια της απόφασής της να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η χώρα βίωσε περίοδο μεγάλης έντασης, με την παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Στέφαν Λεβέν, την άνοδο της Magdalena Andersson, πρώτης γυναίκας ηγέτη της χώρας αλλά και τις απειλές εκ μέρους του Πούτιν.
Μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό το κόμμα των Sweden Democrats (κόμμα ακροδεξιών λαϊκιστών με ναζιστικές ρίζες) να αντικαταστήσει το Κόμμα των Μετριοπαθών (Moderate Party) ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της χώρας.
Στον δρόμο προς τις εκλογές, η μάχη λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε αριστερά κόμματα υπό την ηγεσία των Social Democrats της Andersson και έναν κεντροδεξιό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Μετριοπαθών, αλλά ακόμα και οι Μετριοπαθείς μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν εντελώς την στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό, και ενώ κάποια χρόνια πριν καλούσαν τους Σουηδούς να “ανοίξουν την καρδιά” τους στους πρόσφυγες, πλέον έφτασαν στο σημείο να καλωσορίζουν στο συνασπισμό τους τον Jimmie Åkesson που θέλει να δει τα ποσοστά ασύλου να φτάνουν σε μηδενικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Mats Engström, αναλυτή Διεθνών Σχέσεων και πρώην σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών, όντως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ζήτημα της βίας έχει επανέλθει και βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, αλλά το γεγονός ότι η βία συνδέεται με τη μετανάστευση είναι μια ρητορική “που για χρόνια ενισχύθηκε από Ρωσικά και άλλα δίκτυα trolls”.
O Mikael Östlund, εκπρόσωπος του psychological defence agency υπογραμμίζει πως “είμαστε διαρκώς σε κατάσταση εγρήγορσης, αλλά γνωρίζουμε πως αυτή είναι μια χρονική στιγμή που θα αποτελέσει ευκαιρία για όσους θέλουν να βλάψουν την Σουηδία, να παρέμβουν στις δημοκρατικές της διαδικασίες”.
Ανάμεσα σε όλα, και στο πλαίσιο της “αυξημένης δραστηριότητας” που παρατηρείται από εξωτερικές δυνάμεις, ο Östlund επισημαίνει πως είναι σε εξέλιξη εκστρατείες με στόχο την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, οι οποίες μάλλον είναι προϊόν ρωσικής δραστηριότητας, ενώ διαδίδονται φήμες περί αδυναμίας της Σουηδίας και ενισχύεται η ρητορική πως η Σουηδία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες.
“Αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν από τη Ρωσία. Γνωρίζουμε ότι ξένες δυνάμεις και χώρες μπορεί να θέλουν να βλάψουν τη Σουηδία και να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία ή ότι μπορεί να προσπαθήσουν να εντείνουν το χάσμα μεταξύ εθνικών ομάδων. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιο εντατικά”.
Ενδεικτικό είναι πως στο πλαίσιο της αφύπνισης της κοινής γνώμης ο οργανισμός Psychological Defence Agency λάνσαρε πρόσφατα καμπάνια με τον τίτλο “bli inte lurad” (Μην ξεγελιέσαι) με την οποία ενθαρρύνει την κοινή γνώμη να ανατρέχει πάντα στην πηγή της είδησης πριν μπει στη διαδικασία να πειστεί ή να “μοιραστεί” αυτό που διαβάζει. Εκτός από το μιντιακή καμπάνια είναι ενδεικτικό πως ο οργανισμός προσφέρει και μάθημα για το πώς ο πολίτης μπορεί να προστατευθεί από την παραπληροφόρηση και τα fake news.