Quantcast

Guardian: Ομάδα Βρετανών βουλευτών ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά αντικείμενα

Ένα ισχυρό κύμα στήριξης του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υπάρχει και στη Βρετανία, καθώς το Σάββατο έγινε μια πρωτότυπη και ταυτόχρονα εξαιρετικά συμβολική ακτιβιστική δράση στο Βρετανικό Μουσείο.

Αφορμή για τη διαδήλωση, που έγινε με την άδεια του Βρετανικού Μουσείου, ήταν η συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

 

Τι δήλωσαν οι βουλευτές

Στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ του στην ηλεκτρονική του σελίδα ο Guardian, όπου μεταξύ άλλων αναδημοσιεύει τις απόψεις έξι βρετανών βουλευτών που μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», δήλωσε η Σάμι Τσακραμπάρτι μέλος του Εργατικού Κόμματος.

«Πιστεύω ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να κάνει το σωστό και να τα επιστρέψει στο νόμιμο σπίτι τους στην Ελλάδα» επισήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Ντέιβ Ντούγκαν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα αποτελεί προσβολή για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαχώρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τα άλλα εκθέματα που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Λόρδος Ταμπς από το Εργατικό κόμμα τόνισε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια ειδική περίπτωση.

«Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί η επιστροφή των μαρμάρων θα ήταν εξαιρετική και δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα για την επιστροφή εκατοντάδων έργων τέχνης σε όλο τον κόσμο», είπε συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω ότι τα μάρμαρα πρέπει να είναι μια οντότητα και όχι σε διαφορετικές χώρες».

 

Τα «επιχειρήματα» του Βρετανικού Μουσείου

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 100.000 ανεκτίμητα ελληνικά αντικείμενα, αν και εκτίθεται μόλις το 6% της συλλογής και σημειώνει ότι περίπου τα μισά από τα διακοσμητικά έργα τέχνης που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα εκτίθενται στο Λονδίνο.

Ο Guardian κάνει λόγο για την αναζωπύρωση της εκστρατείας επιστροφής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μίλησε για την καλλιτεχνική, πολιτιστική και αισθητική ανάγκη να ενωθούν «εμβληματικά μνημεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους», ώστε να μπορούν να προβληθούν στο σύνολό τους ενιαία. Σημειώνει μάλιστα ότι «ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς έκανε έκανε τα «κλεμμένα» γλυπτά βασικό σημείο συζήτησης στις πρώτες συνομιλίες του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η μέχρι πριν λίγα χρόνια επιχειρηματολογία του Βρετανικού Μουσείου πως στην Ελλάδα δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος να φιλοξενήσει τα Γλυπτά, δεν ισχύει πλέον μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης και επισημαίνει την αλλαγή ρητορικής από μέρους του Βρετανικού Μουσείου που πλέον ισχυρίζεται ότι «υπάρχει θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος να χωρίζονται τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, που το καθένα λέει μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του πρόσφατα ο πρόεδρός Τζορτζ Όσμπορν,.

Ακόμα, ο Guardian σημειώνει ότι την άποψη αυτήν δεν συμμερίζεται η πλειονότητα των Βρετανών που με δημοσκοπήσεις τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Το τελευταίο απομεινάρι μιας δικαιολογίας για τη μη επιστροφή των γλυπτών εξατμίστηκε πριν από 13 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν που προεδρεύει της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.