Γουατεμάλα: Το ηφαίστειο Φουέγκο έτοιμο για μεγάλη έκρηξη

Τα όργανα μέτρησης ανιχνεύουν από δύο ως πέντε ηφαιστειακές εκρήξεις την ώρα

Αύξηση της εκρηκτικής δραστηριότητας καταγράφεται στο ηφαίστειο Φουέγκο στη Γουατεμάλα, όπως ενημέρωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (INSIVUMEH).

Τα όργανα μέτρησης ανιχνεύουν από δύο ως πέντε ηφαιστειακές εκρήξεις την ώρα στο Φουέγκο και καθιζήσεις μέτριας και μεγάλης ισχύος, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Κατά το INSIVUMEH, «νέφος ηφαιστειακής τέφρας υψώθηκε (στον ουρανό) και ο άνεμος τις παρέσυρε σε απόσταση μεταξύ 10 και 15 χιλιομέτρων προς δυτική και νοτιοδυτική κατεύθυνση», πλήττοντας εννιά κοινότητες στους πρόποδες του ηφαιστείου, το στόμιο του οποίου υψώνεται στα 3.763 μέτρα.

Το ινστιτούτο προειδοποίησε ότι η αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας ίσως οδηγήσει να «σχηματιστεί ροή λάβας» προς πολλά φαράγγια, όπως είχε συμβεί ήδη την 4η Ιουλίου.

 

 

Ο Ροδόλφο Γκαρσία, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως δεν έχει γίνει καμία εκκένωση κοινότητας μέχρι στιγμής, προσθέτοντας πως ενημερώνονται διαρκώς οι κοινότητες κοντά στο ηφαίστειο.

Την 3η Ιουνίου 2018, ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη ακολουθούμενη από την έκλυση πυροκλαστικών ροών είχε αποτέλεσμα να σβηστεί από τον χάρτη η κοινότητα Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και μέρος του δρόμου προς την κοντινή πόλη Αλοτενάνγκο. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 215 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν βρέθηκαν ποτέ.