Γουατεμάλα: Ποινική δίωξη σε βάρος δημοσιογράφου και επικριτή της κυβέρνησης για «ξέπλυμα χρήματος»

Αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «την πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της άσκησης αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», από «τώρα», ανέφερε ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα

Δικαστής της Γουατεμάλας αποφάσισε χθες Τρίτη να ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος σε βάρος του δημοσιογράφου Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, του ιδρυτή και διευθυντή της εφημερίδας El Periódico, σφοδρού επικριτή της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι.

Αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για «την πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της άσκησης αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος, της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», από «τώρα», ανέφερε ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα.

Ο κ. Σαμόρα, φορώντας μπλε κοστούμι και μάσκα, απλά άκουσε ψύχραιμα την απόφαση του δικαστή στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν πλέον τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να διενεργήσουν βαθύτερη έρευνα για τον δημοσιογράφο που κατηγορεί τον πρόεδρο Γιαματέι και τη γενική εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας πως βρίσκονταν πίσω από τη σύλληψή του την 29η Ιουλίου, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο κ. Σαμόρα θα παραμείνει έγκλειστος σε φυλακή μέσα σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, ο κ. Σαμόρα φέρεται να ζήτησε από τον τραπεζίτη Ρόναλντ Γκαρσία να τον βοηθήσει να μπουν 300.000 κετσάλες (περίπου 38.000 ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα για να κρυφτεί η «αληθινή προέλευση» του ποσού.

Τη Δευτέρα, εισαγγελέας επέδειξε το ρευστό που φέρεται να έστειλε ο κ. Σαμόρα στον τραπεζίτη.

Ο κ. Γκαρσία κατέθεσε πως τα χρήματα πιθανόν αποσπάστηκαν από τον δημοσιογράφο με «εκβιασμούς» διαφόρων επιχειρηματιών, για να μην δημοσιεύσει στοιχεία σε βάρος τους που είχε στην κατοχή του.

Η σύλληψη του κ. Σαμόρα πυροδότησε κύμα εκκλήσεων για να υπάρξει σεβασμός της ελευθεροτυπίας. Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Ατιμωρησίας (FECI), στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα, αντέτεινε πως οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Σαμόρα αφορούν τις δραστηριότητές του «ως επιχειρηματία», όχι τη δημοσιογραφική του δουλειά, κάτι που απορρίπτουν η εφημερίδα του και συλλογικοί φορείς του Τύπου στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.