Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επιστροφής τους από Έλληνες και Βρετανούς

Οι δεκάδες παριστάμενοι ύψωσαν ελληνικές σημαίες και πανό με το αίτημα της επανένωσης

Ανάμεσά τους και η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος του BCRPM, Βικτόρια Χίσλοπ, 13 χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης, ζήτησαν Έλληνες και Βρετανοί μπροστά στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι δεκάδες παριστάμενοι ύψωσαν ελληνικές σημαίες και πανό με το αίτημα της επανένωσης, ενώ συμβολικά η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής Επιτροπής, Βικτόρια Χίσλοπ έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.

Η συγκέντρωση ήταν μια πρωτοβουλία της Βρετανικής Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) με αφορμή τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Ελληνικού Μουσείου.

 

«Όσο πιο σύντομα γίνει η επανένωση τόσο το καλύτερο και για τα Γλυπτά και για την ανθρωπότητα, για να γίνει σαφής και κατανοητή η ιστορία πίσω από τα Γλυπτά και για να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι ο σεβασμός υπάρχει στον παράλογο κόσμο μας» είπε η Μαρλέν Γκούντμαν, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών.

«Συγχαρητήρια για τα γενέθλια του Μουσείου, για μένα είναι το πιο όμορφο Μουσείο στον κόσμο….

Πολλοί άνθρωποι και στην Αγγλία σκέφτονται ότι ο Έλγιν αγόρασε τα Γλυπτά αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τα Γλυπτά είναι εδώ στο Λονδίνο παράνομα, είναι έγκλημα, για μένα» ανέφερε η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ.

Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα διατυπώθηκε για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830.

Η Μελίνα Μερκούρη, τη δεκαετία του ΄80, επανέφερε το ζήτημα και το έκανε διεθνές. Απόφαση σταθμός η πρόσφατη ανακοίνωση της UNESCO.