Quantcast

Γκουτέρες: «Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στη μάχη με τον κορωνοϊό»

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους παγκοσμίως, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος τιμά την 30ή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων καθώς μετράμε τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία COVID-19 στους ηλικιωμένους σε όλα τον κόσμο. Όχι μόνο στην υγεία τους, αλλά και στα δικαιώματά τους και στην ευημερία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτάσσει πως οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις προσπάθειες μας να ξεπεράσουμε την COVID-19. Ειδικότερα, σημειώνει πως πρέπει να εξετάσουμε το πώς η πανδημία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ηλικία και τη γήρανση στις κοινωνίες μας και επισημαίνει ότι η διεύρυνση των ευκαιριών των ηλικιωμένων, η βελτίωση της πρόσβασης σε υγεία, συντάξεις και προστασία θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι φέτος είναι το Διεθνές Έτος Νοσοκόμων και Μαιών, το οποίο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των εργαζομένων στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρει και προσθέτει: «Η πλειονότητα των νοσοκόμων και μαιών είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλικιωμένων γυναικών. Είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στη φροντίδα μας και στη φροντίδα των ηλικιωμένων, των μητέρων και των παιδιών, και αξίζουν περισσότερη υποστήριξη».

«Οι δυνατότητες των ηλικιωμένων αποτελούν μια ισχυρή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη»
Καταληκτικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη, «καθώς επιδιώκουμε να ανακάμψουμε καλύτερα όλοι μαζί», να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας για τη Γήρανση με Υγεία 2020-2030 για να βελτιώσουμε τη ζωή των ηλικιωμένων, των οικογενειών και των κοινωνιών τους. Υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι δυνατότητες των ηλικιωμένων αποτελούν μία ισχυρή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη και πως περισσότερο από πότε πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους, τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους για να οικοδομήσουμε πιο φιλικές προς την ηλικία και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες.