Γκορμπατσόφ: Ο δημοκρατικός δρόμος είναι ο μοναδικός σωστός για την ανάπτυξη της Ρωσίας

Προέβη σήμερα σε δηλώσεις με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος του 1991

Μεταξύ άλλων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πραξικοπηματίες φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση της Ένωσης, πως η κοινωνία και το κράτος σήμερα πρέπει να υπερασπίζονται τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και πως ο δημοκρατικός δρόμος είναι ο μόνος σωστός δρόμος για την ανάπτυξη της Ρωσίας.

 

 

«Η υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο αποκλεισμός οποιασδήποτε δυνατότητας σφετερισμού της εξουσίας, τυχοδιωκτικών ενεργειών, πρέπει να είναι πάντα η έγνοια της κοινωνίας και του κράτους. Πιστεύω ότι ο δημοκρατικός δρόμος ανάπτυξης της Ρωσίας είναι ο μοναδικά σωστός και ακολουθώντας μόνο αυτόν τον δρόμο η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί και να λύσει οποιαδήποτε προβλήματα», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Ο Γκορμπατσόφ χαρακτήρισε τις ενέργειες των πραξικοπηματιών εγκληματικές και τυχοδιωκτισμό, ο οποίος απέτυχε, όπως είπε, «χάρη στη σθεναρή στάση του προέδρου της ΕΣΣΔ, του προέδρου της Ρωσίας, τον ηρωισμό χιλιάδων Μοσχοβιτών»

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε επίσης ότι οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, ισχυριζόμενοι ότι κίνητρό τους ήταν η φροντίδα τους για τη χώρα, «αλλά οι συνέπειες του τυχοδιωκτισμού τους αποδείχθηκαν καταστροφικές». «Φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας», κατέληξε ο Γκορμπατσόφ.

Η 19η Αυγούστου του 1991 έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας ως το «πραξικόπημα του Αυγούστου». Μέλη της ανώτατης ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης, που δεν συμφωνούσαν με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όπως και με το σχέδιο της νέας Ενωσιακής συμφωνίας που αφορούσε στην ΕΣΣΔ, συνέστησαν τη λεγόμενη Κρατική Επιτροπή για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν να αποτρέψουν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος τότε της ΕΣΣΔ, Γκενάντι Γιανάγεφ, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος των πραξικοπηματιών, ανακοίνωσε την παύση των προεδρικών καθηκόντων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Με εντολή των πραξικοπηματιών κατέβηκε ο στρατός στους δρόμους. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειές τους απόπειρα κρατικού πραξικοπήματος, η οποία απέτυχε χάρη στις μαζικές διαδηλώσεις των Ρώσων πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της τότε νόμιμης ηγεσίας.