Γκεοργκίεβα: Επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Η σύγκριση που έκανε με τον Ψυχρό Πόλεμο

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε αντιπαραγωγικούς τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

«Μπορεί να υπνοβατούμε προς έναν κόσμο που θα είναι φτωχότερος και λιγότερο ασφαλής ως αποτέλεσμα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην Washington Post, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η σύγκριση με τον Ψυχρό Πόλεμο

«Έζησα τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος. Και, ναι, έχει αρκετό κρύο εκεί έξω», δήλωσε στη συνέντευξη η Γκεοργκίεβα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία. «Και το να πάμε σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο για μια άλλη γενιά είναι πολύ ανεύθυνο».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιλύσει το βασικό πολιτικό ζήτημα γύρω από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που καθιέρωσε ο προκάτοχός του και που κόστισαν στους αμερικανούς εισαγωγείς δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να δημιουργήσουν ως αντίποινα, διότι όταν αφήσεις το τζίνι να βγει από το μπουκάλι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλεις μέσα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα για τους δασμούς της εποχής Τραμπ.

Η ομάδα του Μπάιντεν πάλευε επί μήνες με διάφορους τρόπους για να μειώσει το κόστος των δασμών που επιβάλλονται στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν οδήγησαν τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναπροσαρμόσουν τη σκέψη τους σχετικά με το αν θα πρέπει να καταργήσουν ορισμένους δασμούς ή ενδεχομένως να επιβάλουν άλλους στο Πεκίνο, δήλωσαν στο Reuters τον Αύγουστο άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.