Γκεοργκίεβα: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Τι ανέφερε

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σήμερα, αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20, προκειμένου να προχωρήσουν στην λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

 

 

 

Όπως είπε, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να ενταθούν αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος.

Τι ανέφερε

Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, η Κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.

Επίσης, εκτίμησε ότι οι χώρες με υψηλό χρέος και περιορισμένη δημοσιονομική πολιτική θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιπλέον πιέσεις.

Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα

Χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα ως «προειδοποιητικό σημάδι» και προέτρεψε τους ηγέτες της G20 να αντιμετωπίσουν «τις εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δήλωσε παράλληλα πως τα μέλη της G20 δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν περίπου 10,5 δισ. δολ. στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, ποσό που αντιστοιχεί στα περίπου 3/4 του απαιτούμενου ποσού.

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες.