Quantcast

Γκάμπια: Σιρόπι για τον βήχα ινδικής εταιρίας ενδέχεται να συνδέεται με τον θάνατο δεκάδων παιδιών

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ αφορά τέσσερα προϊόντα ινδικής εταιρείας που χρησιμοποιούνται στην Γκάμπια

Οι θάνατοι δεκάδων παιδιών στη Γκάμπια από νεφρικές βλάβες ενδέχεται να συνδέονται με μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα και το κρυολόγημα που παρασκευάζει μια ινδική παρασκευάστρια εταιρεία φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα μαζί με τις ινδικές ρυθμιστικές αρχές και τη φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd με έδρα το Νέο Δελχί.

 

Δεν σχολίασε η εταιρεία

Η Maiden Pharma αρνήθηκε να σχολιάσει την προειδοποίηση που εξέδωσε ο ΠΟΥ, ενώ οι κλήσεις και τα μηνύματα του Reuters προς τον γενικό ελεγκτή φαρμάκων της Ινδίας έμειναν αναπάντητα. Η κυβέρνηση της Γκάμπιας και το υπουργείο Υγείας της Ινδίας επίσης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για ιατρικό προϊόν ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να αφαιρέσουν τα προϊόντα της Maiden Pharma από την αγορά.

Τα προϊόντα μπορεί να διανεμήθηκαν και αλλού μέσω ανεπίσημων αγορών, αλλά μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν μόνο στη Γκάμπια, ανέφερε ο ΠΟΥ στην προειδοποίησή του.

Η προειδοποίηση αφορά τέσσερα προϊόντα – τα Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup.

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαίωσε «μη αποδεκτές» ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές όταν καταναλώνονται, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η κυβέρνηση της Γκάμπιας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι διερευνά επίσης τους θανάτους, καθώς στα τέλη Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση των περιπτώσεων οξείας νεφρικής βλάβης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Γιατροί στη Γκάμπια σήμαναν συναγερμό τον Ιούλιο, αφού πολλά παιδιά άρχισαν να αρρωσταίνουν με προβλήματα στη νεφρική λειτουργία τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη ενός τοπικού σιροπιού παρακεταμόλης. Μέχρι τον Αύγουστο, 28 είχαν πεθάνει, αλλά οι υγειονομικές αρχές είπαν ότι ο απολογισμός πιθανότατα θα αυξηθεί. Τώρα ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 66, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ.

Οι θάνατοι έχουν συνταράξει το μικρό κράτος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει πολλαπλές καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ιλαρά και η ελονοσία.

Η Maiden Pharmaceuticals παράγει φάρμακα στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, τα οποία στη συνέχεια πωλεί στην εγχώρια αγορά και τα εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.