Αλλαγή στάσης από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ενώ έδινε τελεσίγραφα στους οχυρωμένους στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, Αζοφστάλ, να βγουν έξω, τώρα ζητά να μην βγει «ούτε μύγα» από μέσα.
Στην συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σερκέι Σοϊγκού, ο Πούτιν ακύρωσε την εντολή για εισβολή του ρωσικού στρατού στο εργοστάσιο, όπου βρίσκονται τα τελευταία εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα, και έδωσε εντολή αποκλεισμού του, ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.
«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.
Γιατί άλλαξε γνώμη ο Πούτιν
Μετά την εξέλιξη αυτή, το BBC σχολιάζει πως γρήγορα θα γίνει εμφανές εάν οι ρωσικές δυνάμεις αλλάξουν πράγματι στρατηγική και από τον βομβαρδισμό και την προσπάθεια κατάληψης περιορίζονται στον απλό αποκλεισμό του.
Αν αυτό γίνει, ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη;
Ο Ρώσος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο αγώνας για τη Μαριούπολη έχει εξαντλήσει ζωτικούς πόρους και καθήλωσε ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων.
Χωρισμένο από το κέντρο της Μαριούπολης από ένα ποτάμι, το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να απομονωθεί, αλλά αν ο Πούτιν θέλει να είναι σίγουρος ότι «δεν θα περάσει ούτε μύγα», θα χρειαστεί να αφήσει σημαντικές δυνάμεις να το περιφρουρούν.
Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να δεσμεύεται να ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, είναι επίσης πιθανό ο Πούτιν να θέλει να κρατήσει ζωντανή τη διπλωματική διαδικασία ή τουλάχιστον κάτι που μοιάζει με διαπραγμάτευση.
Το BBC ακόμη σημειώνει πως ενδέχεται να υπάρχει και οικονομική διάσταση στην απόφαση. Το Αζοφστάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Ακόμη και μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να διασωθεί.
Ποιοι βρίσκονται μέσα
Μέσα στο εργοστάσιο βρίσκεται η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Την Τετάρτη, ο διοικητής της δήλωσε ότι τα στρατεύματά του δεν θα παραδοθούν, αλλά ζήτησε διεθνή βοήθεια για τους 500 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που -όπως είπε- κρύβονται μαζί τους στο εργοστάσιο χάλυβα.
Μέλη της Ταξιάρχιας ήταν οι Βρετανοί Aiden Aslin και Shaun Pinner, οι οποίοι υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης, μέσα στο εργοστάσιο βρίσκεται η Ταξιαρχία του Αζόφ, η πολιτοφυλακή που συνδέεται με ακροδεξιούς εθνικιστές, η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στην Ουκρανική Εθνοφρουρά. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 900 στρατιώτες.
Δεν είναι σαφές πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν απομείνει στο εργοστάσιο, αν και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι ήταν περισσότεροι από 2.000.