Quantcast

Γερμανικές εκλογές: Για πρώτη φορά 2 διεμφυλικοί μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ

Η Τέσα Γκάνσερερ και η Νίκε Σλάβικ ήταν υποψήφιες με το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ήρθε τρίτο στις εκλογές αυξάνοντας το ποσοστό του σε 14,8% από 8,9% το 2017

Δύο πολιτικοί των Πρασίνων έγραψαν ιστορία στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη Γερμανία, καθώς έγιναν τα πρώτα διεμφυλικά πρόσωπα που κέρδισαν έδρα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Η Τέσα Γκάνσερερ και η Νίκε Σλάβικ ήταν υποψήφιες με το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο ήρθε τρίτο στις εκλογές αυξάνοντας το ποσοστό του σε 14,8% από 8,9% το 2017 και αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού.

ganserer_slavik

“Είναι μια ιστορική νίκη για τους Πράσινους, αλλά και για το κίνημα χειραφέτησης των τρανσέξουαλ και για ολόκληρη την queer κοινότητα”, δήλωσε η 44χρονη Γκάνσερερ στο Reuters, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία.

Στην κορυφή του καταλόγου προτεραιοτήτων της Γκάνσερερ, η οποία είχε εκλεγεί στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαυαρίας το 2013, είναι να υπάρξει ευκολότερη διαδικασία για την επικύρωση μιας αλλαγής φύλου στα έγγραφα ταυτότητας.

Η Γκάνσερερ, η οποία έχει δύο γιους, θέλει επίσης νομοθετικές αλλαγές ώστε να επιτραπεί στις λεσβίες μητέρες να υιοθετούν παιδιά.

Παράλληλα η 27χρονη Σλάβικ χαρακτήρισε απίστευτα τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτή εξασφάλισε μια έδρα στο κοινοβούλιο έχοντας κατέβει ως υποψήφια των Πρασίνων στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

“Είναι τρέλα! Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω τελείως, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είμαι οπωσδήποτε μέλος της επόμενης Μπούντεσταγκ”, αναφέρει η Σλάβικ σε ανάρτησή της στο Instagram.

Η Σλάβικ τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου δράσης σε εθνικό επίπεδο κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, ενός νόμου περί αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας και βελτιώσεων στην ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Γερμανία το 1969 και οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκαν το 2017. Ωστόσο τα εγκλήματα μίσους κατά προσώπων ΛΟΑΤΚΙ+ αυξήθηκαν κατά 36% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία επισημαίνουν μια αυξητική τάση της ομοφοβίας σε τμήματα της γερμανικής κοινωνίας.