Quantcast

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Μπέρμποκ στην Τουρκία θα πει τα πράγματα με το όνομα τους

Υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία, στα οποία όπως τονίζει ‘υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές'

«‘Η επίσκεψη στις δύο χώρες εταίρους στο ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να διχάσει τη βορειοαντλαντική συμμαχία, τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα: ‘Πότε η ενότητα μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων εταίρων δεν ήταν τόσο σημαντική‘, υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας», σημειώνει σε διαδικτυακό της άρθρο η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Στην Τουρκία η Μπέρμποκ θέλει να πει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους.

Τα προβλήματα επιλύονται με διάλογο

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο: Προβλήματα επιλύονται με διάλογο και όχι κλιμάκωση και εντάσεις, υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ. Η υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι στην Τουρκία θα πει τα πράγματα με το όνομά τους. Από τη μια πλευρά αναγνωρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Άγκυρας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο ζήτημα εξαγωγής των σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Στην Τουρκία ωστόσο θα αναφερθεί και σε ζητήματα, στα οποία όπως τονίζει ‘υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές’. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καθώς και στον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‘Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους σύγκλισης‘, υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ. Το ταξίδι της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ξεκινά την Πέμπτη από την Αθήνα», συνεχίζει η SZ: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να διεκδικεί πολεμικές επανορθώσεις, τις οποίες ωστόσο απορρίπτει η Γερμανία. Η Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την προσφυγική δομή στο Σχιστό, αλλά και την Frontex στον Πειραιά».

Παράταση για τους γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες;

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς τα κυβερνητικά σχέδια παράτασης λειτουργίας των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων: Η εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται στην παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο διευκολύνει. Μια προσωρινή παράταση λειτουργίας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Όποιος θέλει την αλληλεγγύη των εταίρων, ζητά από τη Γαλλία φυσικό αέριο και από τους Ισπανούς να περιορίσουν την κατανάλωση δεν μπορεί να κλείσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως έχει προγραμματιστεί, στα τέλη της χρονιάς».

Αντιδράσεις των Πρασίνων

Στις αντιδράσεις στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων Πρασίνων σε μια ενδεχόμενη παράταση λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων αναφέρεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Αυτές τις μέρες οι Πράσινοι βρίσκονται υπό πίεση. Από τη μια κυβερνούν τη χώρα σε δύσκολες συνθήκες που απαιτούν αποφάσεις αδιανόητες μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Από την άλλη πλευρά δεν θέλουν να περάσουν στην ιστορία ως το κόμμα που παρέτεινε τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων. Για τους Πράσινους αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, μιας και ιδρύθηκαν μέσα από το κίνημα αντίστασης στα πυρηνικά όπλα και την ατομική ενέργεια. Όταν το καλοκαίρι του 2011 μετά την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το γερμανικό κοινοβούλιο αποφάσιζε το τέλος της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία οι Πράσινοι γιόρτασαν αυτή την ιστορική απόφαση σαν να ήταν μια δική τους ιστορική νίκη. Η απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Πρασίνων, των στελεχών, αλλά και των ψηφοφόρων. Αποτελεί το θεμέλιο του κόμματος. Αν αυτό κλυδωνιστεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο όλο οικοδόμημα».

Πηγή: Deutsche Welle