Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας εκφράζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Welt am Sonntag στο φύλλο της με αυριανή ημερομηνία την ανησυχία του για το ότι η Κίνα επεκτείνει την κατασκοπευτική δραστηριότητά της στο Βερολίνο και ότι δίνει την έμφαση στην πολιτική κατασκοπεία.
“Η Κίνα αναπτύσσει πολύ ευρείες δραστηριότητες κατασκοπείας και άσκησης επιρροής. Πρέπει να προετοιμαστούμε ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια”, δηλώνει ο Τόμας Χάλντενβαγκ, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.
Προειδοποιεί ακόμη ότι η οικονομική εξάρτηση από την Κίνα δίνει στο Πεκίνο δυνατότητες να ασκήσει πίεση στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων.
“Η Κίνα εφαρμόζει μακροπρόθεσμη επιρροή για να επιτύχει τους σκοπούς της”, σύμφωνα με τον κ. Χάλντενβαγκ. “Η πολιτική ηγεσία (της) χρησιμοποιεί ήδη την οικονομική της δύναμη, που είναι εν μέρει αποτέλεσμα των στενών σχέσεων της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, για να επιτύχει πολιτικούς στόχους”.
Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης των οικονομικών της σχέσεων με χώρες με συστήματα που θεωρεί αυταρχικά, αφού ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία εξέθεσε τις αδυναμίες που συνεπαγόταν η μακρά ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Σε έγγραφο στρατηγικής το περιεχόμενο του οποίου έχει περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας συνέστησε την επιβολή πολύ πιο αυστηρών κανόνων στις εταιρείες που κλείνουν συμφωνίες με την Κίνα, για παράδειγμα την υποβολή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε stress tests (“ασκήσεις αντοχής”).