Μικρά φαίνεται να είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία διαθέτει μέχρι στιγμής η Γερμανία.
Σύμφωνα, μάλιστα, και με αξιωματούχο εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο του φυσικού αερίου, τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα, αν φυσικά αποφασίσει να σταματήσει την παροχή η Ρωσία, θα έχουν τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι.
Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα Die Zeit, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι ελαφρά καλύτερη συγκριτικά με αυτή (σ.σ. αποθέματα φυσικού αερίου) που επικρατούσε πριν τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν.
Επιφυλακτικός ο Σολτς για την αποστολή γερμανικών βαρέων όπλων στο Κίεβο
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποφασίσει μόνη της για αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ) στην Ουκρανία, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε χθες, Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».
«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.
Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.
Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.