Quantcast

Γερμανία – Σολτς: Πράξεις απελπισίας η πυραυλική τρομοκρατία της Ρωσίας και η επιστράτευση

Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην Ουκρανία - «Ο Πούτιν έκανε λάθος υπολογισμό όταν πίστευε πως θα μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο» πρόσθεσε

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμάχων στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, λέγοντας ότι συνιστούν «εγκλήματα πολέμου».

Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σολτς είπε πως «οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Τελικά, οι βομβαρδισμοί και η πυραυλική τρομοκρατία της Ρωσίας είναι μια πράξη απελπισίας – όπως και η κινητοποίηση των Ρώσων ανδρών για τον πόλεμο».

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και ισχυρίζεται ότι το πρόσφατο πλήγμα στο Κίεβο έπληξε «στόχους υποδομής» και αποθήκες όπλων.

Ο Σολτς είπε ακόμα ότι οι πρόσφατες κλιμακώσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα κάνουν τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο πιο ενωμένες. «Ο Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διχάσει εμάς τους Ευρωπαίους, αλλά πέτυχε το αντίθετο», δήλωσε ο Σολτς στους Γερμανούς βουλευτές.

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε την υποστήριξη του Βερολίνου προς την Ουκρανία, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό της «όσο χρειαστεί» και τόνισε ότι η Δύση πρέπει να βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους. «Ο πόλεμος και οι συνέπειές του θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια» σημείωσε.

 

Ενεργειακή κρίση

Ο Σολτς μίλησε και για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την πείνα και την ενέργεια ως όπλα.

«Ο Πούτιν ήλπιζε να μας εκβιάσει κλείνοντας την πηγή του φυσικού αερίου», είπε. «Αλλά και εκεί έκανε λάθος υπολογισμό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, από ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία γέμισε τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πριν από την καθορισμένη προθεσμία.