Quantcast

Γερμανία σε Τουρκία: Δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένα «θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» περιμένει η ΕΕ  από την Τουρκία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ ο οποίος χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα»  την χθεσινή ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου,  

Την ίδια ώρα ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί τριμερούς συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο.

«Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε ενδεχόμενες συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας της Καγκελαρίας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για το θέμα, ενώ δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες και για την τηλεφωνική συνομιλία της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ζάιμπερτ άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Τουρκίας να τεθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, με κεντρικό θέμα, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπούργκερ για το υπουργείο Εξωτερικών, το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας συζητήθηκε διεξοδικά στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο έδωσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ την εντολή για συνομιλίες με την Τουρκία. «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το χθεσινό μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα», τόνισε ο κ. Μπούργκερ, ενώ και ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι ο αρμόδιος της Ε.Ε. για το ζήτημα είναι ο κ. Μπορέλ, ο οποίος ασχολείται με αυτό εντατικά, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών. «Εγώ όμως δεν μπορώ να δώσω περαιτέρω πληροφορίες από την Καγκελαρία σχετικά με επαφές και συνομιλίες οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικές», είπε χαρακτηριστικά.