Quantcast

Γερμανία: Πρίγκιπας, βουλευτές και δικαστές στους υπόπτους για την προετοιμασία πραξικοπήματος

Μετά το πραξικόπημα, στόχος της οργάνωσης ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης ως «πριγκιπάτο» σύμφωνα με μοναρχικές αρχές

Επιδρομή – σκούπα πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τις αστυνομικές αρχές να βρίσκονται επί ποδός ύστερα από έγκυρες πληροφορίες ότι ακροδεξιοί σχεδίαζαν πραξικόπημα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Reichsbuerger» («Πολίτες του Ράιχ»). Ορισμένοι από αυτούς βλέπουν με θετικό μάτι τη δημιουργία ένοπλης πτέρυγας και ετοιμάζονται για την «Ημέρα Χ», κατά την οποία θα εξεγερθούν εναντίον της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ώρες, οι γερμανικές αρχές «χτενίζουν» την περιοχή γύρω από το Παλάτι του Δάσους της Θουριγγίας όπως επίσης και την κατοικημένη περιοχή του Βερολίνου. Οπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», oι επίλεκτες δυνάμεις της χώρας «SEK» έκαναν έφοδο σε σπίτι στην περιοχή Βάνζεε του Βερολίνου. Η επιδρομή της αστυνομίας κατά των ακροδεξιών «Πολιτών του Ράιχ» πραγματοποιήθηκε ύστερα από έγκυρες πηγές ότι σχεδίαζαν μια βίαιη «αλλαγή συστήματος».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) και ειδικών μονάδων, όπως η SEK έχουν αναλάβει δράση σε όλη την Γερμανία κατά των «Πολιτών του Ράιχ».

Με την κωδική ονομασία «Soko» (Σκιά), περίπου 3.000 άνδρες πραγματοποίησαν έρευνα σε 137 οικήματα που ανήκαν σε 52 υπόπτους. Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις. Σήμερα στις 6 το πρωί, όπως γράφει το γερμανικό δημοσίευμα, ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα σπίτι στην κατοικημένη περιοχή Βάνζεε του Βερολίνου. Τρία λεπτά αργότερα, έγινε έφοδος στο κυνηγετικό καταφύγιο Βάιντμανσέιλ στην περιοχή Μπαντ Λόμπενσταν, που βρίσκεται στη Θουριγγία, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έκανε έφοδο σε περίπου 30 ακίνητα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και, μεταξύ άλλων, σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων και ένα ξυλουργείο στα Ορεινά Όρη της Σαξονίας. Περαιτέρω έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Βαυαρία, την Έσση, την Κάτω Σαξονία, το Κίτσμπούχελ της Αυστρίας και την Περούτζια στην Ιταλία.

Οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί. Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK. Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Άλλα μέλη της οργάνωσης είναι οι: Μαξιμίλιαν Ε., Μίχαελ Φ., Πάουλ Τ., Νόρμπερτ Τ., Μάρκους Χ., Φρανκ Χ,. Ματίας Χ, Ρουτ Λ., Αντρέας Μ. Τόμας Μ., Χάραλντ Ρ., Ρενέ Ρ., Μελανί Ρ., Ραλφ Σ., Νόρφραμ Σ. Τόμας Τ, Μάρκο Η, Ρίντικγκερ Ρ, και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του κόμματος αντιμεταναστευτικού κόμματος «AfD» Κριστιάν Β, και Πέτερ Β. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και οι δύο Ρώσοι υπήκοοι, που αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι από τις αρχές.

Η αστυνομία του Βερολίνου είχε εντοπίσει το «μυστικό πραξικόπημα» παρακολουθώντας τις κινήσεις ενός άνδρα στην Έσση. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η κυβέρνηση του Βερολίνου είχε πληροφορίες για την ύπαρξη μιας ομάδας κατά του Συντάγματος από πληροφορίες που έλαβε από τις ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας στο τέλος Αυγούστου του 2022.

Για τον ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα, «Οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε στο τέλος Νοεμβρίου του 2021, με στόχο να ανατρέψει την υπάρχουσα τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με τη δική της μορφή διακυβέρνησης. Η οργάνωση αυτή δεν πτοείται από τη βία. Γνωρίζει ότι θα υπάρξουν και θάνατοι. Ωστόσο, αποδέχεται τουλάχιστον αυτό το σενάριο ως απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη της αλλαγής του συστήματος που στοχεύει σε όλα τα επίπεδα», προσθέτει.

Μετά το πραξικόπημα, στόχος της οργάνωσης ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ο νέος κυβερνητικός μηχανισμός επρόκειτο να ιδρυθεί ως «πριγκιπάτο» σύμφωνα με μοναρχικές αρχές και να χωριστεί σε διάφορα υπουργεία. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης φέρεται να είναι άτομα με θέσεις επιρροής σε κοινωνικά ή οικονομικά ισχυρούς τομείς της δημόσιας ζωής. Στα σχέδια πραξικοπήματος εμπλέκονται και πρώην στρατιώτες της γερμανικού στρατεύματος «Bundeswehr».

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, αρκετά από τα άτομα αυτά φέρεται να είχαν αποκτήσει όπλα με νόμιμο τρόπο.

 

 

Ποια είναι οργάνωση «Reichsbuerger» («Πολίτες του Ράιχ») στη Γερμανία

Κάποιοι εξ αυτών βλέπουν όλο και πιο θετικά τη δημιουργία ένοπλης πτέρυγας και ετοιμάζονται για την «Ημέρα Χ», κατά την οποία θα εξεγερθούν εναντίον της κυβέρνησης. Για την γερμανική υπηρεσία «BfV»- που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση εξτρεμιστικών οργανώσεων που απειλούν τη συνταγματική τάξη, ο αριθμός των μελών του κινήματος έφτανε τους 15.600 τον Ιανουάριο- αύξηση πάνω από 50% μέσα σε έναν χρόνο.

Οι περισσότεροι από τους εξτρεμιστές βρίσκονται στη Βαυαρία, όπου εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 3.500. Ακολουθούν η Βάδη- Βυρτεμβέργη με 2.500, η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία με 2.200, η Κάτω Σαξονία με 1.400 και η Σαξονία με 1.300. Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα φέρεται επίσης να απεργάζεται σχέδια για δημιουργία ένοπλης πτέρυγας που θα επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus»

«Ετοιμάζονται για την Ημέρα Χ» δήλωσε στο περιοδικό, χωρίς να κατονομαστεί, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι «Reichsbuerger», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Die Welt», είναι ένας χαλαρός συνασπισμός εθνικιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, που πιστεύουν πως η σύγχρονη Γερμανία και οι πολιτικοί της θεσμοί ελέγχονται από μια κυβέρνηση- «μαριονέτα», την οποία εγκατέστησαν οι νικητές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που την καθιστά παράνομη.

Πολλά μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» φέρεται να πρόσκεινται στην ακροδεξιά και υποστηρίζουν πως το Γ′ Ράιχ (που έλαβε τέλος το 1945 με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας) θα έπρεπε να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν το 1937, τα οποία περιελάμβαναν μεγάλες εκτάσεις εδαφών της Πολωνίας, της Τσεχίας και άλλων γειτονικών χωρών. Στο παρελθόν θεωρούνταν ως γραφικοί συνωμοσιολόγοι, αλλά μια σειρά επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας έχει αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους. Για κάποιους είναι το μελλοντικό πρόσωπο της γερμανικής Ακροδεξιάς.

Κάποιοι ταυτίζονται με το Ράιχ και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία, και άλλοι κάνουν ρατσιστική ρητορεία με κουλτουριάρικο τρόπο.

Ονομάζονται επίσης «Γερμανοί του Ράιχ» ή «Γερμανίτες» και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αισθάνονται πολίτες του Τρίτου Ράιχ και το εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζοντας ότι δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει.
Αυτή η στάση διαπνέεται από την ακροδεξιά ιδεολογία που είναι συνήθης στις τάξεις του ακροδεξιού κινήματος. Ανάμεσα στα μέλη -ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς- υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 που έχουν «ένα κλειστό ακροδεξιό κοσμοείδωλο», όπως υποστηρίζει ο Τίμο Ράινφρανκ, ειδικός σε θέματα δεξιάς ριζοσπαστικής ιδεολογίας στο Ίδρυμα Αμαντέου Αντόνιο.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος διευκρινίζει πάντως ότι η ομάδα είναι ετερόκλητη και διασπασμένη και πως προσφέρει ιδεολογική στέγη σε «όσους» ζουν στον δικό τους κόσμο, μέχρι ακροδεξιούς νοσταλγούς της Πρωσίας. Ορισμένοι εξ αυτών δεν πληρώνουν φόρους και πρόστιμα, κυκλοφορούν με πρωσικές ταυτότητες ή με πρωσικούς αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων και κάνουν το παν για να εκνευρίσουν υπηρεσίες και υπαλλήλους. Τα αρμόδια υπουργεία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια έχουν εκδώσει εγκυκλίους με κανόνες για «δύσκολους πελάτες».

 

Πηγή: Protothema.gr