Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση “επιδημίας εθνικής εμβέλειας” που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2020 και κάθε τόσο ανανεώνεται για κάποιους μήνες.
Αποτελεί τη νομική βάση που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λαμβάνει κάθε τόσο έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Με βάση τα συμπεφωνημένα αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.
Τώρα ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν χρειάζεται άλλη ανανέωση. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, το βράδυ της Δευτέρας, με τους ομολόγους του από τα ομόσπονδα κρατίδια, που περιέγραψαν αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας. Ουσιαστικά ο Γενς Σπαν κρίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον διαχειρίσιμος, τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, καθώς τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβληθούν και οι εμβολιασμένοι από τον κορωνοϊό. Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει λόγο για “μέτριο” κίνδυνο μετάδοσης σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.
Δεν φεύγει εύκολα η μάσκα…
Επιφυλακτικός στις προτάσεις Σπαν εμφανίζεται ο Βαυαρός υπουργός Υγείας Κλάους Χόλετσεκ, υπενθυμίζοντας ότι “οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τη νέα Βουλή”, που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα το κόμμα των Φιλελευθέρων, που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, δεν επιθυμεί νέα παράταση στην κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”, παρόμοια στάση τηρεί το κόμμα των Πρασίνων, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση. Ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το υπουργείο Υγείας σε μία μελλοντική κυβέρνηση Σολτς, αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι πρώιμη η εισήγηση Σπαν για ένα τέλος στην κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”.
“Το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει στάσιμο, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς”, προειδοποιεί ο Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του. Τί ακριβώς θα γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου; Άγνωστο, μέχρι στιγμής. Με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντως όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν τα προληπτικά μέτρα και ιδιαίτερα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, το κράτος θα παρατείνει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να αντέξουν το βάρος της πανδημίας. Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα επιχορήγηση επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022.
Πηγή: DW