Γερμανία: Ολοένα και περισσότερα στελέχη κυβέρνησης – πολιτικοί ζητούν κυρώσεις κατά Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Μιλώντας για την υπόθεση δηλητηρίασης του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι, η ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπάουερ επέκρινε σφοδρά το Κρεμλίνο και περιέγραψε το «σύστημα Πούτιν» ως «επιθετικό καθεστώς», τονίζοντας πως αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μια σαφή κοινή στάση, ώστε η Μόσχα «να διερευνήσει πλήρως το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι δράστες», είπε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στην Rheinische Post.

Παράλληλα ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε στην Neue Osnabruecker Zeitung ότι «η Μόσχα πρέπει να διερευνήσει το έγκλημα πλήρως και με διαφάνεια».

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ο επικεφαλής του κόμματος της  Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης  (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ προέτρεψαν επίσης να υπάρξει «μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση».

Αντιδράσεις προκάλεσε η άποψη του χριστιανοδημοκράτη (CDU) προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, να παγώσει ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, την οποία εξέφαρσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλάους Έρνστ, χαρακτήρισε την άποψη του Ρέτγκεν  ως «απολύτως αντιπαραγωγική. Εάν σταματήσει το Nord Stream 2, τότε το λογαριασμό θα πληρώσει ο Γερμανός καταναλωτής», είπε στην εφημερίδα  «Die Welt».

Ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας  (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ  τάχθηκε, επίσης στην «Welt», υπέρ ενός μορατόριουμ για την κατασκευή του αγωγού, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Και η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ υποστήριξε την πρόταση αυτή ζήτησε δε μετά από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της στο Βερολίνο να απαγορευτούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη Γερμανία από Ρώσους ολιγάρχες .