Πηγή φωτογραφίας: AP

Γερμανία: «Ναι» με ευρεία πλειοψηφία από τη Μπούντεσταγκ στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπιστίας» ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ

Γερμανία είχε υποσχεθεί ταχύτατες διαδικασίες «fast track» για την είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το υλοποίησε. Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε σήμερα σε εθνικό επίπεδο η κύρωση της συμφωνίας για την ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική συμμαχία με τις ψήφους των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων Φιλελευθέρων, τη στήριξη της Χριστιανικής Ένωσης ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τη θετική ψήφο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ως απαραίτητη κίνηση «Realpolitik».

Μόνο κόμμα που καταψήφισε τη συμφωνία ήταν η Αριστερά, εγείροντας σοβαρές ενστάσεις για τις υποχωρήσεις της Δυτικής Συμμαχίας και της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκύζι.

«Η Γερμανία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπιστίας» ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων, ενισχύοντας την δύναμη της Ευρώπης αλλά και αφαιρώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βαρύ φορτίο στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής ασφάλειας που είχαν αναλάβει στο παρελθόν.

«Σήμερα ενισχύουμε τις δημοκρατικές αξίες στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπίας Λίντνερ, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Γερμανία με την κίνηση αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα.