Quantcast

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για την ενέργεια στην ανατολική μεριά της χώρα

Τις αποκαλούν «Διαδηλώσεις της Δευτέρας» όπως τις ομώνυμες διαδηλώσεις του 1989

Στους δρόμους βγήκαν χθες δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της ανατολικής Γερμανίας για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, τουλάχιστον προς το παρόν, για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν φέτος τον χειμώνα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.Μόνο στο κρατίδιο της Θουριγγίας διαδήλωσαν χθες βράδυ 24.000 πολίτες σε διάφορες πόλεις, όπως τη Βαϊμάρη.

Από τη Σαξονία μέχρι τη Βαλτική Θάλασσα

Στο μεταξύ σε 30 πόλεις στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλντ οι διαδηλωτές ανήλθαν σε περίπου 13.000. Στην πρωτεύουσα, το Μαγδεμβούργο, οι αρχές κάνουν λόγο για πορείες στις οποίες συμμετείχαν χθες βράδυ περίπου 3.000 διαδηλωτές, με έντονη την παρουσία στελεχών και μελών του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Μάλιστα στο Μαγδεμβούργο η Αρχή Προστασίας του Συντάγματος παρακολουθεί τη δράση ορισμένων μελών του AfD, κάνοντας λόγο για περισταστικά ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Και στο κομβικής σημασίας κρατίδιο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, Μεκλεμβούργο-Πομερανία, πάνω από 11.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ενώ αίσθηση προκάλεσαν πανό με αίτημα το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2 στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας.

Πάνω 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης και σε πόλεις στο κρατίδιο της Σαξονίας: περίπου 2.500 πολίτες στο Κέμνιτς κι άλλοι τόσοι στην πόλη Τσβίκαου.

Χρησιμοποιώντας συμβολικά το 1989

Οι διαδηλωτές πάντως στις πόλεις της ανατολικής Γερμανίας αποκαλούν το νέο κύμα διαμαρτυρίας «Διαδηλώσεις της Δευτέρας». Πρόκειται για μια αναφορά στις ιστορικές, μαζικές διαδηλώσεις Ανατολικογερμανών στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989, λίγο πριν από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Τότε, με επίκεντρο τη Λειψία και την ιστορική πορεία της Δευτέρας, 9 Οκτωβρίου 1989, ζητούσαν επιτακτικά να αποκτήσουν οι πολίτες περισσότερες ελευθερίες, αλλά και να μπει τέλος στη διαφθορά και την καταπίεση του Ανατολικογερμανικού καθεστώτος. Αυτή τη φορά, 32 χρόνια μετά, ζητούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξη ενός ευρύτατου φάσματος της γερμανικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κατακρίνοντας ταυτόχρονα ηχηρά τις επιλογές της συγκυβέρνησης.