Quantcast

Γερμανία για το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ: «Τώρα δεν είναι η ώρα για παιχνιδάκια»

Ο ΜΙΧΑΕΛ ΡΟΘ

Τι είπε για τις διαφωνείες του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροθ θέματα καλεί το Eυρωκοινοβούλιο να επισπεύσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και δημοσιονομικό πακέτο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων της ΕΕ.

 

 

«Τώρα δεν είναι η ώρα για παιχνιδάκια. Ήρθε η ώρα για (να σταλεί) ένα άμεσο μήνυμα για την ικανότητα δράσης και επίδειξης αλληλεγγύης (της ΕΕ). Οι χώρες και οι τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν κρίσεις αναμένουν ταχεία βοήθεια», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

 

 

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για ένα δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ — 1.074 δισεκατομμύρια ευρώ για το επόμενο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο (δηλ, τον προϋπολογισμό της ΕΕ) και 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για την έρευνα, την προστασία του κλίματος, την υγεία, τους σπουδαστές και τη μεταναστευτική πολιτική κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε την Τετάρτη τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

 

«Θα διαπραγματευτούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ισότιμη βάση, κάτι που είναι σημαντικό. Ο συμβιβασμός μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά σίγουρα δεν είναι η τελική απόφαση», δήλωσε ο Ροθ.

 

 

Ο Ροθ υπερασπίστηκε επίσης την προβλεπόμενη ρήτρα, η οποία αποσκοπεί να συνδέσει τα κονδύλια της ΕΕ με τη συμμόρφωση προς τις αρχές του κράτος δικαίου: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν δημιουργήσει τη δυνατότητα υπεράσπισης του κράτους δικαίου με μια ομολογουμένως περίπλοκη διατύπωση. Η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι της γνώμης ότι μια τέτοια σύνδεση δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον. Εμένα με εκπλήσσει η επανερμηνεία στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, Τι (ακριβώς) δεν κατάλαβαν; Η απόφαση προβλέπει την εφαρμογή της προταθείσας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρήτρας για το κράτους δικαίου», τόνισε.

 

 

Υποστήριξε δε ότι «το μόνο ανοικτό θέμα είναι εάν, αφού η Επιτροπή διαπιστώσει παραβιάσεις του κράτους δικαίου, η πλειονότητα των προτεινόμενων κυρώσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ή αν (οι κυρώσεις) θα τεθούν σε ισχύ αυτόματα — εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία τις καταψηφίσει. Επίσης, θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός εάν οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου έχουν οικονομικές συνέπειες», υπογράμμισε.