Quantcast

Γερμανία: Φόβοι για έξαρση του κορωνοϊού με την άρση των μέτρων – Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών

156.337 ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές απευθύνουν έκκληση προς τον πληθυσμό να παραμείνει σε επιφυλακή απέναντι στην επιδημία Covid-19, εν μέσω της δημόσιας συζήτησης για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και καθώς οι αριθμοί για την εξέλιξη της επιδημίας στην Γερμανία στέλνουν αντιφατικά μηνύματα.

«Ας συνεχίσουμε να παραμένουμε στο μέτρο του δυνατού στο σπίτι, ας συνεχίσουμε να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα και να διατηρούμε κατά μέσον όρο απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λόταρ Βίλερ, διευθυντής του Institut Robert Koch, που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της εξέλιξης της επιδημίας στην Γερμανία.

Ο Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της επιδημίας στην Γερμανία αποτέλεσε «επιτυχία», με ποσοστό θνητότητας των ασθενών της Covid-19 χαμηλότερο από άλλες χώρες. Αλλά απηύθυνε έκκληση για επιφυλακή και για την «υπεράσπιση αυτή της επιτυχίας», την στιγμή που αυξάνεται η ανυπομονησία στον πληθυσμό για την επιτάχυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Μέχρι σήμερα, μέρος των καταστημάτων και των σχολείων έχει ξανανοίξει στην Γερμανία.

«Δεν θέλουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να αρχίσει να καταγράφει ισχυρή αύξηση όπως συνέβαινε εδώ και μερικές εβδομάδες», δήλωσε εμφατικά.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα για την εξέλιξη της νόσου είναι αντιφατικά.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Rate), που παρακολουθείται στενά από τις υγειονομικές αρχές, αυξάνεται και έχει φθάσει και πάλι στο όριο του 1,0 (0,96 , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Koch), αφού είχε μειωθεί στο 0,7. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορέας του ιού μολύνει κατά μέσον όρο ένα ακόμη άτομο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι επισήμαιναν μέχρι σήμερα την σημασία αυτός ο δείκτης να βρίσκεται κάτω από το 1,0.

«Αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να παραμένει κάτω του 1,0, όσο πιο κάτω από το όριο αυτό βρίσκεται, τόσο το καλύτερο», δήλωσε και πάλι σήμερα ο Λόταρ Βίλερ.

«Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που είναι σημαντικοί και ιδιαίτερα ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων καθημερινά κρουσμάτων», πρόσθεσε.

Αυτός ο αριθμός βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα 1.000 επιπλέον κρούσματα ημερησίως, έναντι 2.000 έως και 4.000 εδώ και λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η Γερμανία έχει καταγράψει συνολικά μέχρι σήμερα 156.337 επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας.

Επίσης, το ποσοστό της θνητότητας συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά. Βρίσκεται στο 3,8%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institut Robert Koch, με 5.913 θανάτους συνολικά.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες. Είναι 5,7% για τις ΗΠΑ, 11,1% για την Ισπανία, 13,6% για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο.

Η άποψη των γερμανικών υγειονομικών αρχών βάρυνε μέχρι σήμερα σημαντικά στις αποφάσεις των γερμανικών αρχών σχετικά με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κράτη πρέπει να επανεξετάσουν την Πέμπτη την κατάσταση για να λάβουν αποφάσεις που αναμένονται στις 6 Μαΐου.

Όμως, η πολιτική της επιφυλακτικότητας και της αυστηρότητας που έχουν υιοθετήσει η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και οι ιολόγοι αντιμετωπίζεται με όλο και μεγαλύτερη αμφισβήτηση στην Γερμανία, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στις επιχειρήσεις και δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Η άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής μοιάζει να επιβεβαιώνει τους φόβους της Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.

Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής «στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ως τον Οκτώβριο», προειδοποίησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με «ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας τον Ιούλιο. Με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο», είχε τονίσει.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι γερμανοί λοιμωξιολόγοι σε ό,τι αφορά την ελαφρά αύξηση, από 0,9 σε 1,0, που καταγράφηκε σήμερα στον επιδημιολογικό δείκτη R0 του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ο πραγματικός αριθμός του δείκτη ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον ιό, είναι σήμερα 0,96 αλλά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Όπως ανέφερε ο κ. Βίλερ, ο δείκτης ήταν 1,3 στις 8 Απριλίου και 0,9 τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να παραμείνει σταθερά κάτω από το 1 προκειμένου να τεθεί αξιόπιστα υπό έλεγχο η πανδημία. Το ίδιο είχε αναφέρει και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την προοπτική χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού.

Όπως εξηγεί ωστόσο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γιόνας Σμιτ-Χαναζίτ, η αύξηση δεν αποδίδεται ούτε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων επιφάνειας έως 800 τ.μ. στις 20 Απριλίου, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν τυχόν συνέπειες, αλλά ούτε σε ενδεχομένως αυξημένη κίνηση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα (12 Απριλίου). «Σε καμία περίπτωση. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται με τόσες πολλές αβεβαιότητες που υπάρχει ένα περιθώριο διακυμάνσεων. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι το 0,9 μπορεί να είναι 1,0 και αντίστροφα. Αν όμως ο δείκτης είχε φθάσει π.χ. στο 1,5, τότε θα ήταν βέβαιο ότι κάτι έχει συμβεί. Με τα σημερινά στοιχεία πάντως δεν μπορούμε να συνδέσουμε το 1,0 με αυξημένες μετακινήσεις το Πάσχα, αφενός επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέτρα τηρήθηκαν σωστά και αφετέρου επειδή οι μετακινήσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με αύξηση των κρουσμάτων. Η μικρή αύξηση του R0 που βλέπουμε σήμερα είναι φυσιολογική», εξηγεί ο γερμανός καθηγητής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρόμπερτ Κοχ», ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 1.144, φθάνοντας τις 156.337, ενώ οι νεκροί κατά το τελευταίο 24ωρο έφθασαν τους 163.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο, Πέμπτη, εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Η κυρία Μέρκελ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι εξελίξεις σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να αναμένονται πριν από την επόμενη εβδομάδα.