Για να διαλύσει εικασίες ότι η επίσκεψη δεκαμελούς αντιπροσωπείας από την Επιτροπή Aμυνας της γερμανικής βουλής στο Ισραήλ έγινε εσπευσμένα για την παραγγελία του υπερσύγχρονου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «Arrow 3» (φωτογραφία, επάνω), η πρόεδρός της Μαρί-Αγκνες Τσίμερμαν έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες βράδυ ότι είχε προγραμματιστεί από καιρό:
«Δεν ήρθαμε εδώ με ένα σάκο γεμάτο χρήματα για ψώνια, αλλά πολύ περισσότερο για ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους της χώρας, που κάθε τόσο από την ύπαρξή της βιώνει πολεμικές καταστάσεις».
Εξουδετέρωση πυραύλων στην στρατόσφαιρα
Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνονται και από δημοσιεύματα του Τύπου. Η επίσκεψη οργανώθηκε από τη φιλοϊσραηλινή ομάδα λομπιστών Elnet.
Το αντιπυραυλικό σύστημα ήταν ούτως ή άλλως κομμάτι της επίσκεψης, αλλά λόγω των συζητήσεων για την αγορά του ισραηλινού οπλικού συστήματος «Arrow 3» η σημασία της αναβαθμίστηκε.
Σε αεροπορική βάση του Ισραήλ οι γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του συστήματος μαζί με το ραντάρ υψηλής απόδοσης και τους πυραύλους αναχαίτισης.
Θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα και αποτελείται από τρία στοιχεία: Κινητό σύστημα ελέγχου, εγκατάσταση ραντάρ και τους πυραύλους.
Στόχος να καταστρέφει πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς σε ύψος 100 χιλιομέτρων εκτός στρατόσφαιρας και να αντιδρά ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής της τροχιάς τους.
Παραδοχή Σολτς
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα από το 2017 με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Kατασκευάζεται από την Aerospace Industries του Ισραήλ σε συνεργασία με την Boeing και με αμερικανική συγχρηματοδότηση.
Η ανάγκη απόκτησης ενός τέτοιου συστήματος για τη Γερμανία προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που είχε ως συνέπεια να αλλάξει άρδην το επίπεδο ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο ίδιος ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς μετά τη διαρροή από την κυριακάτικη Bild ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς αντιπυραυλικής ασπίδας κατά το ισραηλινό πρότυπο, αναγκάστηκε να το παραδεχθεί σε κυριακάτικη εκπομπή λόγου.
Το τίμημα θα καλυφθεί από το έκτακτο ταμείο των 100 δισ. ευρώ που προανήγγειλε ο Σολτς στη βουλή δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για την Μαρί-Αγκνες Τσίμερμαν ήταν πάντως σημαντικό να ξεκαθαρίσει ότι επρόκειτο για επίσκεψη ενημέρωσης και όχι για συζητήσεις εν όψει κατάρτισης συμβολαίων.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος και στην ερώτηση, πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρις ότου το «Arrow 3» τεθεί σε λειτουργία, οι βουλευτές της επιτροπής δεν έδωσαν στοιχεία. Η Σεράπ Γκίλερ, μέλος της επιτροπής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε να συμπεριληφθεί και το ΝΑΤΟ:
«Κύριο μέλημα είναι να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με στρατιώτες και πιθανώς με ένα τέτοιο σύστημα. Nομίζω ότι η Ευρώπη, όπως και το ΝΑΤΟ, αντιλήφθηκαν πως όταν θέλει κανείς να επιτύχει κάτι χρειάζεται κοινή δράση».
«Χάσαμε πολύ χρόνο»
Από την οπτική γωνία της προέδρου της Επιτροπής Στρακ-Τσίμερμαν, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κενό στην αποτρεπτική τους ικανότητα να εξουδετερώνουν πυραύλους σε αυτό το ύψος και το παραδέχθηκε.
«Δεν πρόκειται για μυστικό, πρέπει να δούμε πώς θα εξισορροπήσουμε αυτή την αδυναμία και σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.
Και η ίδια εστίασε στο γεγονός ότι κάθε νέο αμυντικό σύστημα πρέπει να είναι συμβατό με το ήδη υπάρχον στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά στον χρόνο απόκτησης ήταν σαφής: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ήδη χάσαμε πολύ».
Τεχνικές λεπτομέρειες για το ισραηλινό «Arrow 3» δεν έχουν δοθεί, κι αυτό οδηγεί σε παρανοήσεις και σύγχυση για το κατά πόσο η επιλογή είναι σωστή για τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Σχεδιασμένο για ιρανικούς πυραύλους
Διότι συγχέεται με το Iron Dome, αλλά δεν πρόκειται για το ίδιο. «Το Arrow 3 κατασκευάστηκε για να αναχαιτίζει ιρανικούς πυραύλους βεληνεκούς 1500 χιλιομέτρων», όπως εξηγεί ο Αντρέας Φλόκεν, εμπειρογνώμων ασφάλειας στο γερμανικό δίκτυο NDR.
«Πιθανότατα θα μπορεί να εξουδετερώνει και τους ρωσικούς πυραύλους Iskander, που βρίσκονται στο Καλίνιγκραντ» προσθέτει. Το Καλίνιγκραντ είναι ρωσικός θύλακος ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία, συνορεύει με χώρες του ΝΑΤΟ και απέχει 700 χιλιόμετρα από το Βερολίνο.
Σε περίπτωση που η Γερμανία επιλέξει αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το τίμημα είναι υψηλό. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους ασφαλείας, κοστίζει γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο προτέρημα είναι ότι υπάρχει ήδη στην αγορά και θα ήταν πιθανότατα λειτουργικό από το 2025.
Η συγκεκριμένη επιλογή θα μπορούσε να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε το ραντάρ που θα βρίσκεται στη Γερμανία να ανιχνεύει εκτοξεύσεις πυραύλων που στοχεύουν συμμαχικές χώρες και να τους παρέχει τα απαιτούμενα δεδομένα για να τους καταρρίπτουν.
Οι ειδικοί στον τομέα άμυνας τονίζουν ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν τις δικές τους συστοιχίες πυραυλικής άμυνας διότι μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν στις καταρρίψεις.