Γερμανία: Επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης του 2019 δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε τονίσει ότι «αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους»,

Επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω εκπροσώπου του, παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου και τονίζει ότι κατά την άποψη τόσο της ΕΕ όσο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

 

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου. Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη σκοπιά της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε τονίσει ότι «αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους», επισημαίνοντας ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».