Ο Ταρέκ Σαάντ επιθυμεί να βοηθήσει τους άλλους Σύρους πρόσφυγες που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο να φτιάξουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία και θεωρεί τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου ευκαιρία για να γίνει ακριβώς αυτό.
Ο Σαάντ συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε το 2016, στο κρατίδιο Σλέσβιχ- Χόλσταϊν στις ακτές της Βαλτικής, όπου εγκαταστάθηκε το 2014 όταν έφτασε στη Γερμανία από τη Συρία και αφού επέζησε από δύο τραύματα από σφαίρες.
«Σκέφτηκα ότι τα πράγματα που κάνουν δύσκολη τη δική μου ζωή πρέπει να βασανίζουν και άλλους. Για να τα ξεπεράσει κανείς το συντομότερο δυνατό, πρέπει να ενταχθεί σε ένα πολιτικό κόμμα», δηλώνει ο 28χρονος φοιτητής πολιτικών επιστημών. «Οι γονείς μας ζούσαν υπό ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα για πολλά χρόνια (στη Συρία) (…) αυτή είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθεί μια νέα γενιά στη Γερμανία», εξηγεί ο Σαάντ, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες θα ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά ως Γερμανός πολίτης.
Η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες το 2015 αποτέλεσε ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017. Πάντως δεν είναι όλοι οι μετανάστες που απέκτησαν τη γερμανική υπηκοότητα τόσο ξεκάθαροι στις πολιτικές τους απόψεις.
«Είμαι χαρούμενος που μου δίνεται αυτή τη ευκαιρία, αλλά είμαι προσεκτικός και ίσως να μην ψηφίσω», δηλώνει ο 29χρονος Μάχερ Ομπάιντ, που ζει στην πόλη Ζίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.
Ο Ομπάιντ έλαβε τη γερμανική υπηκοότητα το 2019 και εξηγεί ότι ο δισταγμός του οφείλεται στην απουσία σαφούς θέσης για κάποια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν επιδείξει τα κόμματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας.
Συμμετοχή
Ο αριθμός των Σύρων που έχουν λάβει τη γερμανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 74% το 2020 και έφτασε τις 6.700, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων στη Γερμανία εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, περισσότεροι από 700.000, όμως η απόκτηση της υπηκοότητας απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.
Έρευνα του 2020 του Expert Council on Integration and Migration (SVR) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο το 65% των αλλοδαπών που έχουν λάβει τη γερμανική υπηκοότητα ψήφισε το 2017, έναντι των 86% των ντόπιων Γερμανών.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το επίπεδο της γλώσσας αποτέλεσαν δύο από τους παράγοντες που καθόρισαν τη συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές, όπως και το ύψος του μισθού τους, σύμφωνα με την έρευνα. «Όσο μεγαλύτερο διάστημα μένει κάποιος στη Γερμανία (…) τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσει ότι κατανοεί και μπορεί να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή», επεσήμανε.
Ιστορικά οι μετανάστες από τη νότια Ευρώπη και την Τουρκία που πήγαν στη Γερμανία για να εργαστούν θεωρούσαν το SPD ως το κόμμα που εκπροσωπούσε καλύτερα τα συμφέροντά τους, αναφέρει έρευνα του ινστιτούτου ερευνών DIW. Αντίθετα οι Σύροι ήταν πιο πιθανό να στηρίξουν τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, οι οποίοι καθορίσαν τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας την περίοδο 2013 -2016, όταν η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων έφτασε στη χώρα.
«Όμως με την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική έπειτα από 16 χρόνια, πολλοί Σύροι αλλάζουν στάση», σημειώνει το DIW. «Οι Σύροι θα πρέπει να φανούν έξυπνοι (…) Αυτό που έκανε η Μέρκελ ήταν σωστό αλλά τι θα κάνει ο διάδοχός της;», διερωτάται ο Αμπντουλαζίζ Ραμαντάν, επικεφαλής μιας οργάνωσης ενσωμάτωσης μεταναστών στη Λειψία ο οποίος έγινε Γερμανός πολίτης το 2019.
Ανεπίσημη δημοσκόπηση μεταξύ ομάδας Σύρων προσφύγων στο Facebook έδειξε ότι οι περισσότεροι τώρα θα προτιμήσουν το SPD, με τους Πράσινους να ακολουθούν. Τρίτη πιο δημοφιλής απάντηση ήταν το «δεν με νοιάζει».
Ο Μάχμουντ αλ Κουταϊφάν, ένας γιατρός που ζει στο Φράιμπουργκ, είναι μεταξύ των λίγων Σύρων που έλαβαν υπηκοότητα στη Γερμανία εγκαίρως για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2017. «Για συναισθηματικούς λόγους τότε ψήφισα το κόμμα της κυρίας Μέρκελ διότι στήριξε τους μετανάστες», εξηγεί. Αν και δεν έχει μετανοιώσει την απόφασή του, τώρα ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί σκέφτεται την εποχή μετά τη Μέρκελ και δεν είναι βέβαιος ποιο κόμμα θα επιλέξει αυτή τη φορά. «Η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει, αλλά ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει ακόμη», λέει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ