Ο Ντανιάλ Μπαγιάζ, πρώην βουλευτής των Πρασίνων και υπουργός Οικονομικών πλέον στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, είχε έναν ξεκάθαρο στόχο: να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει, τρόπον τινά, το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Για τον λόγο αυτό εγκαινίασε το πρώτο σε όλη τη Γερμανία ειδικό πόρταλ, που θα συγκεντρώνει ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της χώρας, που συνορεύει με την Ελβετία. Και μάλλον δεν έκανε κάτι πρωτοφανές, άλλωστε ήδη σήμερα οι αρμόδιες αρχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη δέχονται κατά καιρούς καταγγελίες, είτε γραπτώς, είτε τηλεφωνικώς.
«Εκτιμάται ότι σε ολόκληρη τη Γερμανία η φοροδιαφυγή προκαλεί απώλειες άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε κρατικά έσοδα» επισημαίνει ο Μπαγιάζ. «Πρόκειται για χρήματα που θα ήταν απολύτως απαραίτητα για την εκπαίδευση, για τις υποδομές της χώρας, για την αστυνόμευση, αντί να πλουτίζουν ορισμένοι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου». Το 2020 οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν παρά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Όταν οι κυνηγοί γίνονται… κυνηγημένοι
Δεν πρόλαβε καλά καλά να προχωρήσει στην εξαγγελία αυτή ο Πράσινος υπουργός και προκάλεσε κύματα αγανάκτησης, ιδιαίτερα στις λαϊκές εφημερίδες και στους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι δεν τον αντιμετωπίζουν ως αδέκαστο υπέρμαχο της φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά μάλλον ως ανεπιθύμητο καταδότη. Το γεγονός ότι η εξαγγελίες συνέπεσαν με την κορύφωση του προεκλογικού αγώνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μάλλον όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να κάνουν συγκρίσεις με τις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης γερμανικής ιστορίας.
Η εφημερίδα Bild, που ούτως ή άλλως δεν τρέφει φιλικά αισθήματα για τους Πράσινους, βλέπει «κίνητρα του κράτους προς τους καταδότες», εκφράζει φόβους ότι «οι πολίτες θα αρχίσουν να καρφώνουν γνωστούς και γείτονες», ενώ κάνει λόγο για μία «φορολογική Στάζι». Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Μπαγιάζ δεν κάνει τίποτε άλλο από τον προσαρμόζει το κυνήγι της φοροδιαφυγής στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής και του 21ου αιώνα. To συγκυβερνών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έκανε λόγο για «διαπόμπευση», ενώ ο Τόρστεν Φρέι, εκ των επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο συγκεκριμένο κρατίδιο, απεφάνθη ότι οι Πράσινοι «αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο», υποκινώντας «γενικευμένες υποψίες, που βαρύνουν όλους τους πολίτες που εργάζονται σκληρά και πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους που τους αναλογούν». Το φιλελεύθερο κόμμα (FDP) δεν δίστασε μάλιστα να κάνει μία σύγκριση με τους «καταδότες της γειτονιάς» στο ναζιστικό καθεστώς. Σε πιο ήπιο ύφος το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προειδοποιεί ότι «πρέπει να αποφευχθεί μία κουλτούρα δυσπιστίας και καταδοτικής συμπεριφοράς», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν οι ανακοινώσεις του εθνολαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Φοροεισπράκτορες στην εξώπορτα;
Ο Μπαγιάζ επιχειρεί να καθησυχάσει τα πνεύματα. «Εννοείται ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένες, μία απλή αναφορά ονόματος δεν αρκεί», επισημαίνει, για να συμπληρώσει ότι «κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται ότι θα βρει ένα πρωί τους φοροεισπράκτορες στην πόρτα του, μόνο και μόνο επειδή τον είχε καταδώσει ο γείτονας. Το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι κραυγαλέες υποθέσεις φοροδιαφυγής». Στη δημόσια συζήτηση παρεμβαίνει πλέον και η επικεφαλής των Πρασίνων- και υποψήφια καγκελάριος- Αναλένα Μπέρμποκ, προτείνοντας να καθιερωθεί η πλατφόρμα για «ανώνυμες πληροφορίες» και σε εθνικό επίπεδο.
Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια φαίνεται να επικροτεί το μέτρο, τονίζοντας ότι «σε αντίθεση με τα όποια στερεότυπα, οι επιστημονικές έρευνες και τα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι αναληθείς και συκοφαντικές καταγγελίες. Διαφορετική άποψη έχει όμως ο Σύλλογος Γερμανών Φορολογουμένων (BDST): «Φοβούμαστε ότι μία κατάχρηση του μέτρου θα πολλαπλασιάσει τις αναληθείς καταγγελίες», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ήδη αρκετά εργαλεία -μεταξύ αυτών και η καταγγελία μέσω τηλεφώνου- που έχει στη διάθεσή του ο νομοθέτης για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή».
Ο 37χρονος Μπαγιάζ, με καταγωγή από την Τουρκία, έχει ήδη γίνει στόχος ρατσιστικών και υβριστικών σχολίων στο διαδίκτυο. Κάποιοι στον λογαριασμό του στο Twitter ή στο Instagram, ενώ κάθε τόσο λαμβάνει προσβλητικά μηνύματα στην ηλεκτρονική του διεύθυνση. Ακόμη και στο νέο πόρταλ της εφορίας φτάνουν πλέον οι ύβρεις. Το υπουργείο Οικονομικών στη Στουτγάρδη προειδοποιεί ότι στις ακραίες περιπτώσεις θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Πηγή: Deutsche Welle