Γερμανία: Δανεισμό 96,2 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού

ΑΦΟΡΑ ΤΟ 2021

Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.

 

Νέο χρέος ύψους 96,2 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας για το 2021, συνολικού ύψους 413,4 δισεκατομμυρίων, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον Oλαφ Σολτς.

 

Ο επιπλέον δανεισμός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δανείζεται η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο προϋπολογισμός του 2020, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, έχει ήδη ενσωματώσει νέο χρέος ύψους 218 δισεκατομμυρίων.

 

 

«Προστατεύουμε την υγεία των πολιτών, στηρίζουμε την οικονομία και διασφαλίζουμε την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Σολτς, αναλύοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, και πρόσθεσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει «ούτε κατά διάνοια τελειώσει».

 

 

«Ενεργούμε αποφασιστικά, ακόμη και αν αυτό κοστίζει πολλά χρήματα»

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, επομένως, όπως είπε, να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της. «Με τον προϋπολογισμό του 2021 καθιστούμε σαφές ότι θα πάμε μαζί ως το τέλος. Ενεργούμε αποφασιστικά, ακόμη και αν αυτό κοστίζει πολλά χρήματα, επειδή το να μην κάνουμε τίποτα θα κόστιζε στη χώρα μας ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το βλέμμα στην απαιτούμενη έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τη νέα υπέρβαση του ορίου χρέους που ορίζει το Σύνταγμα.

 

 

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στο «φρένο χρέους» ήδη το 2022, με νέο δανεισμό, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα περιοριστεί στα 6,7 δισεκατομμύρια το 2023 και στα 5,2 δισεκατομμύρια το 2024.

 

 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει για το 2020 στο 75% του ΑΕΠ της χώρας, από σχεδόν 60% που ήταν το 2019.