Γερμανία: Αντιπερισπασμός η κατάργηση της αστυνομίας ηθών στο Ιράν

Σε μια δεύτερη ανάγνωση Γερμανοί σχολιαστές επιχειρούν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους

Η εξαγγελία του γενικού εισαγγελέα Μοχάμεντ Μοντασερί περί διάλυσης της αστυνομίας ηθών στο Ιράν έκανε τον γύρο του κόσμου και βγήκε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες προκαλώντας καταρχήν θετικό αντίκτυπο. Ωστόσο, ακολούθησε κλίμα ασάφειας αμέσως μετά την εξαγγελία του με τα λεγόμενά του ότι παρόλα αυτά οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να γίνονται.

 

Σε μια δεύτερη ανάγνωση λοιπόν Γερμανοί σχολιαστές επιχειρούν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Παιχνίδια με τη Δύση

“Πολλοί στο Ιράν υποθέτουν ότι η ανακοίνωση κατάργησης της αστυνομίας ηθών αποτελεί αντιπερισπασμό, για να δοθεί στα δυτικά κράτη το μήνυμα ότι το καθεστώς είναι τάχα πολύ ικανό για μεταρρυθμίσεις, ένα παιχνίδι που παίζει με τη Δύση εδώ και πολλά χρόνια” σημειώνει η Tageszeitung του Βερολίνου. “Η συντριπτική ανταπόκριση των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί ένδειξη ότι αυτό το παιχνίδι εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ καλά. Η καταπίεση των γυναικών και η απάνθρωπη ιδεολογία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καθεστώτος. Η ιρανική ηγεσία πριν το 2005 και χωρίς την ύπαρξη της αστυνομίας ηθών καταπίεζε με επιτυχία τις γυναίκες και θα συνεχίσει να το κάνει – με ή χωρίς εκείνη”.

Στην ίδια λογική κινείται και στο σχόλιό της η Neue Osnabrücker Zeitung. „Για πολύ ακόμη το ιρανικό καθεστώς δεν θα μπορούσε να αντέξει τις διαδηλώσεις ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά ένα υποτιθέμενο ισχυρό μήνυμα, όπως η διάλυση της μισητής αστυνομίας ηθών, δεν είναι καταρχήν παρά μια προσπάθεια να διορθώσει την εικόνα του” εκτιμά ο σχολιαστής της. “Όσο καιρό οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις στο Ιράν συνεχίζονται το ίδιο κι απαράλλαχτα, η Δύση δεν θα πρέπει να πέσει σε αυτό το κόλπο δημοσίων σχέσεων των μουλάδων. Όσο καιρό ισχύει η Σαρία, οι γυναίκες θα καταπιέζονται, θα βασανίζονται και θα δολοφονούνται. Θα πρέπει λοιπόν να καταργηθεί (η Σαρία) κι όχι μόνο αυτοί που την επιβάλλουν”.

«Όλα καλά στο Ιράν»

 

Σε σχόλιό του, μέσω Twitter, o πολιτικός επιστήμων Αμπάς Αμπντί λέει ότι «η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών ήταν απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί, από τη στιγμή που δεν αναθεωρείται η νομοθεσία περί υποχρεωτικής ένδυσης». Η χρήση της μαντήλας για τις γυναίκες έχει γίνει υποχρεωτική από το 1983, τέσσερα χρόνια μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ-Αμπντουλαχιγιάν, εκλήθη να απαντήσει από τη Σερβία σε ερώτημα για την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών. Η αντίδρασή του: «Να είστε σίγουροι ότι, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας που επικρατούν στο Ιράν, όλα πάνε καλά…»

Υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και μία μικρή ομάδα χωρών της Δύσης προσπαθούν να εντείνουν τις πιέσεις τους, να υποδαυλίσουν το χάος και την τρομοκρατία στο Ιράν. Ένα από τα κίνητρά τους είναι ότι θέλουν να εξαναγκάσουν το Ιράν σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις υπέρ της Αμερικής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης)».