Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Μόσχα μας οφείλει εξηγήσεις για την υπόθεση Ναβάλνι

«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καταδίκασε σήμερα την επίθεση με δηλητήριο εις βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στο Βερολίνο και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις.

«Είναι σοβαρή η κατάσταση. Πρόκειται για έναν ακόμη αντίπαλο της Ρωσίας, ο οποίος δηλητηριάζεται σε ρωσικό έδαφος με ρωσικό στρατιωτικό προϊόν. Επομένως, αυτό που λέμε στους Ρώσους είναι: δώστε μας εξηγήσεις. Θέλουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά «η Ρωσία θα πρέπει να εξηγήσει πώς δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, όπως υποστηρίζει η Γερμανία». 

«Είναι πολύ δύσκολο» να σκεφτώ κάποια άλλη «πιθανή» εξήγηση που να μην «ενέχει εμπλοκή του ρωσικού κράτους» στην υπόθεση δηλητηρίασης του σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου, τόνισε ο Ράαμπ.

«Αυτό που είναι σαφές τώρα είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει να απαντήσει σε μια πολύ σοβαρή σειρά ερωτημάτων», είπε ο υπουργός στο Sky News.

Αξίζει να επισημανθεί πως προηγουμένως σήμερα η Ρωσία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι καθυστερεί την έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 «Το Βερολίνο καθυστερεί τη διαδικασία της έρευνας την οποία ζητεί. Αυτό γίνεται σκοπίμως;», διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφού η Γερμανία απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις, αν δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες για την υπόθεση.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε: «Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους εταίρους μας».

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις» για την εμπλοκή της Μόσχας στη δηλητηριάση του Ναβάλνι.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε σήμερα ότι αν η γερμανική κυβέρνηση «κάνει ειλικρινείς δηλώσεις», τότε το Βερολίνο θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας για ανταλλαγή πληροφοριών για την υπόθεση Ναβάλνι, το οποίο απεστάλη στις γερμανικές αρχές στις 27 Αυγούστου.

Πάντως η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι «προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία παίζει διπλό παιχνίδι».