Γαλλικές Εκλογές: Τι θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα – Πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στην Ευρώπη

Η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΜRB, Δημήτρη Μαύρου

Η «αναθεματισμένη καθημερινότητα», η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, είναι οι γνώμονες σύμφωνα με τους οποίους αποφασίζουν οι πολίτες κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις εκλογές στη Γαλλία όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, Δημήτρης Μαύρος.

 

 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, μάλιστα σχολιάζει ότι στην Ευρώπη η πολιτική σύγκρουση δεν είναι πλέον «ορθολογισμός εναντίον παραλογισμού, αλλά είναι αδικημένος εναντίον τακτοποιημένου».

«Ο κόσμος εντέλει διαπλανητικά δεν μπορεί να δει την «μακρο-κατάσταση, κρίνει τα πάντα μέσα από αυτό που υφίσταται προσωπικά και αυτό που υφίσταται ο πλανήτης αυτή την στιγμή είναι η τσέπη του. Η τσέπη του συνδέεται με δύο λέξεις, ακρίβεια και αισχροκέρδεια. Όποιος δεν ασχοληθεί με αυτά τα δύο απευθείας, δεν μπορεί να επικοινωνήσει σήμερα με τους πολίτες και με τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

«Ο ορθολογισμός των φιλελευθέρων δεν λειτουργεί»

«Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο Μακρόν είναι να επιλύσει μακρο-προβλήματα, δηλαδή να δει πώς θα χειριστεί την Ρωσία για παράδειγμα και χάνει την καθημερινότητα, γιατί πιθανότατα εκεί κρύβεται η λύση, το πώς θα βρεθούν οικονομικοί πόροι. Αυτό το οποίο έκαναν η Λεπέν και ο Μελανσόν, είναι ότι ασχολήθηκαν με την καθημερινότητα.

Ο κ. Μαύρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον σκεπτικισμό που αναπτύσσεται σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά – όπως είπε- «εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνιέται είναι η αναθεματισμένη καθημερινότητα». «Και εκεί ο Μακρόν δεν προλάβαινε να τα κάνει όλα και θεωρούσε ότι θα καταλάβει ο κόσμος τι είναι αυτό που κάνει, το οποίο όμως ο κόσμος δεν το κατάλαβε», πρόσθεσε.

Έφερε ως παράδειγμα ένα παιδάκι που «κλωτσάει τη μαμά του στο καλάμι» όταν αυτή του λέει μπροστά σε μια βιτρίνα ότι δεν μπορούν να αγοράσουν παιχνίδια ή γλυκά γιατί δεν έχουν χρήματα. «Περί αυτού πρόκειται. Τα φιλελεύθερα κόμματα τα οποία είναι ορθολογικά, ξαφνικά λένε ότι “δεν μας παίρνει η οικονομία γιατί θα χαθεί η ισορροπία και θα χαθεί η μπάλα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κρατούντες έχουν υποτιμήσει τους πολίτες

Ερωτηθείς εάν θεωρείται σίγουρη η νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου, είπε ότι «δημοσκοπικά και εν βρασμώ βγαίνει ένα 52% υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο», το οποίο είναι ισχνό ποσοστό. Για το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έβγαζαν «ισχυρότερο ντέρμπι» στον πρώτο γύρο, είπε ότι αυτό συνέβη διότι υπήρχε αύξηση της αποχής σε σχέση με το 2017 και επιπλέον «τρόμαξαν οι κλασικοί συντηρητικότεροι ψηφοφόροι που τείνουν προς τον Μακρόν και σκέφτηκαν ότι “είπαμε να τιμωρήσουμε τον Μακρόν αλλά όχι και να τιμωρήσουμε και να καταδικάσουμε τον εαυτό μας”».

«Και το δεύτερο πράγμα που έγινε είναι ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται κυρίως η Λεπεν, είναι αυτό το οποίο εμφανίζει διαχρονικά τις μεγαλύτερες αποχές από τις εκλογές, διότι είναι παραιτημένοι άνθρωποι ή άκρα αντισυστημικοί», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

«Ο αντισυστημισμός που είναι το σύμπτωμα, έχει από πίσω του μια αιτία. Το σύστημα, όλοι οι κρατούντες έχουν “φτύσει”, αγνοήσει και υποτιμήσει “φυλές” πολιτών οι οποίες τώρα λένε δεν μπορώ άλλο να με υποτιμάτε έτσι. Αυτό που έγινε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ», διευκρίνισε.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, τη μεταστροφή της Λε Πεν προς την πολιτική ορθότητα, την εκπροσωπεί στην Ελλάδα το κόμμα του κ. Βελόπουλου. «Ο κ. Βελόπουλος μπορεί να πετύχει τεράστια έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό αν επικρατήσει η Λε Πεν στη Γαλλία. Γιατί η Λε Πεν θα δημιουργήσει διαπλανητικά μια επιτρεπτικότητα στα πολιτικώς ορθά δεξιά- ακροδεξιά ένστικτα», υποστήριξε.

Πιθανή και η συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η σταθερότητα και όχι η αυτοδυναμία, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «έπρεπε να εξορκίσει το άκαμπτο “εμείς θέλουμε αυτοδυναμία”, δηλαδή τη ρητορικής που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα, γιατί άρχισε να συνειδητοποιεί και εκείνος ότι με το 35% δεν μπορείς να έχεις αυτοδυναμία. Με τον νέο νόμο θέλεις 37% και πάνω. Αλλά επειδή το ενδεχόμενο είναι παρόν, ορθώς εξόρκισε το θέμα της αυτοδυναμίας για να μην βγει ηττημένος επί των λεκτικών του».

Αναφορικά με το εάν θα δούμε μια αναγκαστική λύση συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μαύρος απάντησε ότι «θα μπορούσαμε να δούμε τα πάντα, ακόμη και συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ο λόγος, και εκεί θα μπλέξουμε γιατί δεν θα θέλει ο ένας να είναι πρωθυπουργός ο άλλος και τότε θα μπουν τρίτοι και εκεί θα αναδειχθεί ποιο ήταν το κρυμμένο κίνητρο στη συμπεριφορά πολλών πολιτικών».