Επιμέλεια: Κατερίνα Καμπόλη
Την Κυριακή διεξήχθη ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με τα επίσημα αποτελέσματα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών να δίνουν οριακά μπροστά την προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη «Μαζί!», η οποία έλαβε το 27,77% των ψήφων, στην κυριολεξία «με διαφορά στήθους» από την αριστερή «Νέα Λαϊκή Oικολογική και Kοινωνική Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν που συγκέντρωσε το 27,66%, δηλαδή περίπου 20.000 ψήφους λιγότερους.
Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζεται από το επιτελείο του επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού, Ζαν-Λικ Μελανσόν, το οποίο κατηγόρησε το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ότι δεν προσμέτρησε στις δυνάμεις της Nupes, υποψηφίους που από την αρχή είχαν καταγραφεί ως υποψήφιοι της Συμμαχίας της Αριστεράς, στερώντας έτσι από την παράταξη τους 44.120 ψήφους που θα την έφερναν πρώτο κόμμα.
Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες, εφόσον το ποσοστό αποχής άγγιξε το 52,3%, νέο ρεκόρ τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς ήταν υψηλότερο από το 2017 που είχε φτάσει το 51,3%, με μεγάλους απόντες τους νέους της χώρας, που επέλεξαν να μη συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Από τα συνολικά 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 5 κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου, στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, 19ης Ιουνίου, έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά της Μαριν Λεπέν-περισσότεροι παρά ποτέ-.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες, τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.
Σε κάθε περίπτωση, από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα επιτύχει τον στόχο της «εκλογής» στην πρωθυπουργία κερδίζοντας την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος Μακρόν δύσκολα θα καταφέρει να έχει την απόλυτη εξουσία κατά την ερχόμενη πενταετία.
Διαβάστε επίσης: