Quantcast

Γαλλικές εκλογές – δημοσκοπήσεις: «Βλέπουν» νίκη της παράταξης του Μακρόν και στις βουλευτικές του Ιουνίου

Έτοιμος να κερδίσει, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές, και το επόμενο μεγάλο στοίχημα των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία τον Ιούνιο παρουσιάζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Έτοιμος να κερδίσει και το επόμενο μεγάλο στοίχημα των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία τον Ιούνιο παρουσιάζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο 44χρονος Μακρόν μόλις επανεξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας μια νέα πενταετή θητεία στην εξουσία, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως εκείνος ακόμη δεν έχει «ξεμπερδέψει» πολιτικά στο εσωτερικό, καθώς έχει μπροστά του και τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι αναμένεται να επιστρέψουν στις κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού για να εκλέξουν τα 577 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ένα αρνητικό για τον Μακρόν αποτέλεσμα εκεί θα μπορούσε να τον υποχρεώσει σε μια δύσκολη «συγκατοίκηση» με ένα κοινοβούλιο που θα βάζει εμπόδια σε πολλές από τις προεδρικές επιλογές.

Ο 70χρονος Ζαν Λικ Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου εξασφαλίζοντας ποσοστό 22%, έχει υποστηρίξει πως θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Για να τα καταφέρει, βέβαια, θα πρέπει να πείσει και άλλα κόμματα της αριστεράς – κεντροαριστεράς να τον στηρίξουν, πράγμα που δεν φαίνεται να γίνεται, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

Από την άλλη πλευρά, εάν η παράταξη του Μακρόν, La République En Marche (LREM), καταφέρει να πάρει με το μέρος της κάποια από τα κόμματα της ευρύτερης κεντροδεξιάς, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια μάλλον «άνετη» πλειοψηφία 326 με 366 εδρών σε σύνολο 577 στην Εθνοσυνέλευση, όπως σημειώνει το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Harris Interactive. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεναρίου, τα κόμματα της ακροδεξιάς παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν από 117 έως και 147 έδρες, και τα κόμματα της αριστεράς από 73 έως 93.