Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργίες στα διυλιστήρια – Σε επίταξη προσωπικού στη τροφοδοσία καυσίμων προχωρά η γαλλική κυβέρνηση

«Οι μισθολογικές διαφωνίες δεν δικαιολογούν το να μπλοκάρετε τη χώρα», είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, απευθυνόμενη στους απεργούς

Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε σήμερα να διατάζει την επιστροφή στη δουλειά του προσωπικού σε μια αποθήκη καυσίμων της Exxon Mobil, προκειμένου να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε βενζίνη έπειτα από εβδομάδες απεργιών αλλά διακινδυνεύοντας μια ευρύτερη σύγκρουση με τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτάσσει το προσωπικό στην αποθήκη Γκραβενσόν-Πορ Ζερόμ που διαχειρίζεται η εταιρία Esso France της Exxon, όπου το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT παραμένει σε απεργία, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη διοίκηση και άλλα συνδικάτα για τους μισθούς.

Η CGT έκανε έκκληση για υποστήριξη από τους εργαζομένους άλλων τομέων και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει μετά τη δήλωση εκπροσώπου του συνδικάτου FNME που είπε πως μέλη του προσωπικού στα πυρηνικά εργοστάσια της EDF επανέλαβαν την απεργία για τους μισθούς, καθυστερώντας εργασίες συντήρησης σε τουλάχιστον πέντε αντιδραστήρες, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων στο Μπιζέ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απεργία από ένα μέρος του προσωπικού του Πορ-Ζερόμ, στη Νορμανδία, η κυβέρνηση ξεκινά την επίταξη του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αποθήκης. Η επίταξη ξεκινά σήμερα», ανέφερε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η CGT ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις ειδοποιήσεις επίταξης στα δικαστήρια μόλις τις λάβει.

Αφού απέφυγε αρχικά να παρέμβει στις εργατικές διαφορές αφήνοντας τη CGT να αντιπαρατεθεί με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς TotalEnergies και Exxon, η κυβέρνηση απείλησε χθες, Τρίτη, να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην TotalEnergies, αν αποτύχουν οι συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις.

Η απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια της TotalEnergies επαναλήφθηκε σήμερα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ανέφερε η CGT.

Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η εκπρόσωπος του FNME Βιρζινί Νεμαγέρ δήλωσε πως το συνδικάτο έστειλε μήνυμα υποστήριξης στους απεργούς εργαζομένους στα διυλιστήρια και στις αποθήκες καυσίμων που ανήκουν στην TotalEnergies και στην Exxon.

«Η απειλή επίταξης, που είναι πάνω από όλα μια ένδειξη κυβερνητικής έντασης, δεν αποδείχθηκε ποτέ αποτελεσματική για την έξοδο από αυτή τη σύγκρουση», είπε η Νεμάγερ.

 

«Παρέλυσε» η χώρα

 

Η Γαλλία έχει «παραλύσει» από τις απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλων διυλιστηρίων. Τα πρατήρια έχουν μείνει χωρίς βενζίνη, ενώ σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Οι εργαζόμενοι αιτούνται αύξηση μισθών, και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν προχωρά σε επιτάξεις.

 

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων Esso-ExxonMobil και TotalEnergies στην περιοχή της βόρειας Νορμανδίας της Γαλλίας ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της συνέχισης της απεργίας για μισθολογικές διαφωνίες με τους εργοδότες, παρόλο που η κυβέρνηση ξεκίνησε επίταξη διατάσσοντας το βασικό προσωπικό να ξαναρχίσει την εργασία στην αποθήκη καυσίμων Port-Jérôme.

«Οι μισθολογικές διαφωνίες δεν δικαιολογούν το να μπλοκάρετε τη χώρα», είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, όταν παρακάλεσε τις εταιρείες και τα συνδικάτα να βρουν έναν συμβιβασμό, ενώ έμμεσα επέκρινε τους απεργούς λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός δεν είναι τρόπος διαπραγμάτευσης».

«Είστε όλοι στόχοι, η κυβέρνηση θέλει να μας αναγκάσει να ξαναρχίσουμε τη δουλειά, θα αγωνιστούμε ενάντια σε μια ξεκάθαρη αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία. Δεχόμαστε επίθεση κατά μέτωπο για το δικαίωμά μας στην απεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CGT, Κριστόφ Ομπέρ.

Οι εργαζόμενοι της TotalEnergies σε διυλιστήρια και αποθήκες καυσίμων στην περιοχή της Φλάνδρας της Νορμανδίας καθώς και στη δυτική περιοχή του Λίγηρα-Ατλαντίκ την Τετάρτη ψήφισαν επίσης υπέρ της συνέχισης της απεργίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της CGT.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης ξεκίνησε μια επίταξη διατάσσοντας το προσωπικό «απαραίτητο για τις επιχειρήσεις» να ξαναρχίσει τις εργασίες στην αποθήκη Port-Jérôme της Exxon στη Νορμανδία την Τετάρτη.

Η διαταγή ήρθε μια ημέρα αφότου η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε στο κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η κυβέρνησή της θα επιτάξει τους εργαζομένους που διαχειρίζονταν αποθήκες βενζίνης της ExxonMobil και απείλησε να κάνει το ίδιο για όσους ανήκουν στον όμιλο TotalEnergies.

Οι απεργίες είχαν ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα καύσιμα σε πολλά πρατήρια, αναγκάζοντας τους οδηγούς να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να γεμίσουν τα οχήματά τους. Μερικά πρατήρια υγρών καυσίμων έκλεισαν επίσης προσωρινά εν αναμονή των παραδόσεων.

Περίπου το 30% των πρατηρίων καυσίμων της Γαλλίας αντιμετωπίζουν προσωρινές ελλείψεις με τουλάχιστον έναν ή περισσότερους τύπους καυσίμων, είπε η Μπορν. Κάλεσε για επείγοντα διάλογο μεταξύ των συνδικάτων και της διοίκησης των εταιρειών καθώς οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού στη χώρα.