Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε νωρίτερα την Τετάρτη την «αλληλεγγύη» της χώρας του στην Πολωνία και την Εσθονία απέναντι στους «χειρισμούς» της Λευκορωσίας, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση.
Ο Μακρόν δέχτηκε κατά σειρά στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη όσον αφορά τις επαφές με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, την επανεκλογή του οποίου στο αξίωμα αυτό, τον Αύγουστο του 2020, δεν την αναγνωρίζει. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι υποκίνησε την κρίση, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Λουκασένκο ο οποίος, κατά τις τρεις δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία, έχει συντρίψει την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν και από τις δύο πλευρές των συνόρων από την έναρξη της κρίσης, αυτό το καλοκαίρι.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να τίθεται σε ομηρεία από ελιγμούς προς ίδιο όφελος» είπε ο Μακρόν στη συνάντησή του με την Κάλας, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ώστε να μπει τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη πρακτική. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο λόγω αυτής της πολιτικής και αυτής της στρατηγικής θα μπορέσουν να επωφεληθούν από μια ανθρωπιστική βοήθεια, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους, για να οργανώσουμε τον επαναπατρισμό τους», πρόσθεσε.
Η Κάλας, από την πλευρά της, ζήτησε την επιβολή «ισχυρών κυρώσεων» στη Λευκορωσία. «Πρέπει να συνεχίσουμε τη διπλωματική πίεση στις χώρες αναχώρησης αυτών των ανθρώπων που φτάνουν στο Μινσκ», την πρωτεύουσα, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε από την πλευρά του ότι οι ροές νέων μεταναστών «σταμάτησαν, ή σχεδόν σταμάτησαν» στα σύνορα και ότι ορισμένοι επέστρεψαν στις χώρες τους. «Όλα αυτά δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως θεωρώ ότι αυτές οι πρώτες αχτίδες ελπίδας δεν σημαίνουν ότι το καθεστώς του Λουκασένκο έκανε πίσω», είπε μιλώντας σε Πολωνούς δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι συζήτησε επίσης με τον Μακρόν «τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων γύρω από την Ουκρανία, καθώς και τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο, που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του σε όλη την Ευρώπη».
«Μιλήσαμε επίσης για αυτό το συγκεκριμένο ρωσικό όπλο, την προπαγάνδα, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την κυβερνοπειρατεία και την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Πολωνία «απέναντι στην αποσταθεροποίηση που υφίσταται στα ανατολικά σύνορά της», όμως τόνισε στον Μοραβιέτσκι ότι θα πρέπει να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πολωνική μεθόριο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου επί του εθνικού, κάτι που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τη Βαρσοβία με την ΕΕ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις ανησυχίες τους για το θέμα αυτό και κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να βρει μια λύση, διαφυλάσσοντας τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ», ανέφερε η γαλλική προεδρία.