Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντήσει σήμερα Τρίτη (21/6) τους πολιτικούς αντιπάλους σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων, μετά το ισχυρό ράπισμα της απώλειας πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.
Ο Μακρόν βρίσκεται τώρα υπό πίεση προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους αντιπάλους του για να εκπληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του. Αλλά ούτε η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ούτε η αριστερή-πράσινη συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί του.
Σπάνιο πράγμα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας
Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι κάτι σπάνιο στη Γαλλία και η συμμαχία «Μαζί» του Mακρόν έχει 44 έδρες λιγότερες από την απαραίτητη πλειοψηφία των 289 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρει υποστήριξη από τους κύριους βουλευτές τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πλευρά της πολιτικής για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής πλειοψηφίας.
Εκπρόσωποι των κομμάτων θα επισκεφθούν το Μέγαρο των Ηλυσίων χωριστά για συνομιλίες υψηλού επιπέδου την Τρίτη και την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιζητάει διακαώς μια συμφωνία με τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους και το κόμμα επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του, Κρίστιαν Ζακόμπ, θα παρευρεθεί στις συνομιλίες.
Η Λεπέν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, αλλά ο Μελανσόν όχι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Oλιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ , μέλη της αριστερής συμμαχίας Nupes υπό τον Μελανσόν, θα συναντήσουν επίσης το Γάλλο πρόεδρο.
Η κεντρώα κυβέρνηση της Γαλλίας προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την πολιτική παράλυση αφού έχασε την πλειοψηφία της, με ορισμένους σχολιαστές να προειδοποιούν ότι η Γαλλία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και θα βιώσει φαινόμενα ακυβερνησίας.
Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Μακρόν
Ο Μακρόν θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσει τρεις υπουργούς που έχασαν τις έδρες τους στην ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ το μέλλον της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν φαίνεται ολοένα και πιο ζοφερό.
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει αναγγείλει μια σειρά σχεδίων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, όπως είναι τα κουπόνια τροφίμων και οι ενισχυμένες παροχές. Μια άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα.
Στόχος είναι η «οικοδόμηση λύσεων για την εξυπηρέτηση των Γάλλων» σε μια εποχή που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» από αυτήν της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας προεδρικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι αντίπαλοι από τα δεξιά και τα αριστερά στοχεύουν να αντισταθούν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του προέδρου, αν και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν είπε ότι μπορεί να στηρίξει μέτρα για την ανακούφιση της κρίσης του κόστους ζωής, εάν εγκριθούν οι δικές του προτάσεις.