Γαλλία: Παταγώδης αποτυχία Λε Πεν και Μακρόν στις περιφερειακές εκλογές

Δεν κερδίζουν καμία έδρα

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε ελπίδες να επικρατήσει, στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, όπως δείχνουν τα έξιτ πολ.

Η υποψήφια για την προεδρεία της χώρας ήλπιζε να κατακτήσει μια από τις 13 περιφέρειες, στις εκλογές που ωστόσο σημαδεύτηκαν από τεράστια ποσοστά αποχής (65%), προκειμένου να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά της εν όψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου.

Αντίστοιχα, το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποτυγχάνει οικτρά να κερδίσει κι εκείνο με τη σειρά του κάποια από τις 13 Περιφέρειες στη Γαλλία. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο εκπρόσωπος του κόμματος LaREM, Στανισλάς Γκερινί παραδέχτηκε πως αυτό είναι «απογοητευτικό για την προεδρική πλειοψηφία».

Συνολικά, το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς λαμβάνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό ανά την επικράτεια 38%, με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους να ακολουθούν με 35% και τρίτο το κόμμα Λε Πεν με 20%. Το προεδρικό κόμμα περιορίζεται στο απογοητευτικό 7%.

Ηττήθηκε το κόμμα της Λε Πεν σε όλες τις Περιφέρειες της Γαλλίας
Ο υποψήφιος του RN Τιερί Μαριανί στην περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA) έρχεται δεύτερος, με ποσοστό 44,2% πίσω από τον Ρενό Μιζελιέ των Ρεπουμπλικάνων που συγκεντρώνει ποσοστό 55,8%, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας IFOP. Παρόμοια ποσοστά δίνει στους δύο διεκδικητές και μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Opinionway.

Σε μια άλλη κρίσιμη περιφέρεια, την Ω-ντε-Φρανς (Άνω Γαλλία), τα έξιτ πολ δείχνουν άνετη νίκη του συντηρητικού Ξαβιέ Μπερτράν, πιθανού υποψήφιου για την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022.

«Απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιοχή», παραδέχτηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». «Η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες», πρόσθεσε, αναφερόμενη προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ερωτηματικά αναφορικά με τη στρατηγική της Μαρίν Λε Πεν
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ξανά στην προεδρική «κούρσα» τα παραδοσιακά κόμματα
Τα «παραδοσιακά» κόμματα η δεξιά, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι με κόμματα της αριστεράς που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 επανεμφανίστηκαν δυναμικά. Πολλά στελέχη της δεξιάς εξάλλου, με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν.

«Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις», σχολίασε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο νικητής στην περιφέρεια της Άνω Γαλλίας και ήδη υποψήφιος για το 2022. Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων.