Γαλλία: Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καλούν σε εξάπλωση των απεργιών

Πέραν των συνεχιζόμενων απεργιών σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, κινητοποιήσεις γίνονται σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF

Σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το συνδικάτο FNME-CGT, «καλεί σε επέκταση της απεργίας σε όλες τις εταιρείες» στον κλάδο της. Λέγοντας ότι υποστηρίζει τα κινήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πυρηνικών σταθμών, η οργάνωση θεωρεί ότι «η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα» και αντιτίθεται σθεναρά στις επιτάξεις προσωπικού στη Γαλλία.

 

Πέραν των συνεχιζόμενων απεργιών σε διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης βενζίνης, κινητοποιήσεις γίνονται σε πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, ενώ οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Engie.

Σε ένα δελτίο τύπου το πρωί της Πέμπτης, η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι πρότεινε τη χορήγηση μπόνους, για όλους τους υπαλλήλους της παγκοσμίως, «που αντιστοιχεί στον μισθό ενός μήνα που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με την επιφύλαξη μισθολογικών συμφωνιών στις διάφορες χώρες και θυγατρικές. Αυτό το ποσό θα περιοριστεί για τους υψηλούς μισθούς, θα καταβληθεί στους υπαλλήλους όλων των εταιρειών που ανήκουν στην εταιρεία στο 100%, καθώς και σε εργαζόμενους εταιρειών άνω του 50% σε περίπτωση συμφωνίας με τις δικές τους διοικήσεις», διευκρινίζεται στο έγγραφο.

 

Στήριξη από το κόμμα Μελανσόν

«Όπως ήταν φυσικό, ήρθε η ώρα της αναμέτρησης», είπε η βουλευτής του LFI (La France Insoumise, Ανυπότακτη Γαλλία) Κλεμεντίν Οτέν, απαντώντας σε ερώτηση στο πλατό του France2. «Τώρα είναι η ώρα», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει φόβος, υπάρχει παραίτηση, μερικές φορές προκαλείται και κατάπληξη όταν βλέπεις την Total που βγάζει 18 δισ. κέρδη και αρνείται να δώσει αυξήσεις στους υπαλλήλους της».

Η εκλεγμένη αξιωματούχος προχώρησε παραπέρα, λέγονταςπως μέσα της νιώθει «ευτυχισμένη που υπάρχει απεργία». Η ίδια διευκρίνισε ότι «η απεργία επεκτείνεται, αφού χθες ήταν ο τομέας των χημικών μετά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά με το SNCF και πάμε σε διεπαγγελματική απεργία.