Quantcast

Γαλλία: Ο ρατσισμός της ξαπλώστρας

Σε ιδιωτικές πλαζ της Νότιας Γαλλίας, κρυφές κάμερες ομάδας ακτιβιστών καταγράφουν διακρίσεις εις βάρος μη λευκών παραθεριστών

Η καλοκαιρινή απόλαυση του μπάνιου σε μία οργανωμένη παραλία μπορεί να φαίνεται ότι επιτρέπεται σε όλους, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο ρατσισμός βρίσκεται στις λεπτομέρειες, καταγγέλλει οργάνωση ακτιβιστών που έκαναν το δικό τους πείραμα για να εξετάσουν τα όρια ανοχής των Γάλλων απέναντι σε μη λευκούς παραθεριστές στη Νότια Γαλλία.

Ακτιβιστές κατά του ρατσισμού που κινηματογράφησαν κρυφά ιδιωτικές παραλίες στην Κυανή Ακτή σχεδιάζουν νομικές ενέργειες καθώς ισχυρίζονται ότι στη Γαλλική Ριβιέρα εντοπίζονται διακρίσεις. Το SOS Racisme έστειλε ζευγάρια διαφορετικών εθνοτήτων σε ιδιωτικές πολυτελώς οργανωμένες τα οποία είχαν πάνω τους κρυφές κάμερες για να καταγράψουν τον τρόπο υποδοχής στις εισόδους των πλαζ.

Σύμφωνα με την αναφορά του SOS Racisme όταν ένα ζευγάρι που περιγράφεται ως «βορειοαφρικανικής εμφάνισης» ζήτησε ξαπλώστρες τού είπαν ότι ήταν όλα κρατημένα. Λίγα λεπτά αργότερα ένα ζευγάρι λευκών που έκανε το ίδιο αίτημα στην ίδια ιδιωτική παραλία, κατάφερε και είχε ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά κοντά στη θάλασσα.

Αλλοι ακτιβιστές λένε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τηλεφωνική κράτηση για ξαπλώστρες σε ιδιωτικές παραλίες, αν έδιναν ένα όνομα που ακουγόταν ξένο, μη γαλλικό. «Με ένα αφρικανικό όνομα, η τοποθεσία ήταν πλήρης. Οταν τηλεφώνησα και έδωσα ένα γαλλικό όνομα, παραδόξως υπήρχαν ακόμη θέσεις», είπε στη «Le Monde» ένα μέλος της ακτιβιστικής ομάδας.

Στη γαλλική ριβιέρα

Η SOS Racisme έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις ήδη από τη δεκαετία του 1990 για να τονίσει τις διακρίσεις. Αλλά είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις ιδιωτικές παραλίες της Γαλλικής Ριβιέρας. Από τις δικές τους έρευνες προκύπτει ότι το ένα τρίτο των ιδιωτικών παραλιών στα θέρετρα Χουάν-Λε-Πεν και στην Αντίμπ παρανομούν κάνοντας διακρίσεις. Ενώ τα δύο τρίτα των νυχτερινών κέντρων και μπαρ που επίσης ερευνήθηκαν στη Μασσαλία και την Εξ-αν-Προβάνς επίσης παρανομούν αφού επιλέγουν τους πελάτες τους με κριτήριο την προέλευσή τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι διακρίσεις μπορεί να βασίζονται στα ρούχα, το χρώμα του δέρματος, τη φυσική εμφάνιση και την καταγωγή του ατόμου. Είναι άδικο όσο και απαράδεκτο να ζεις αντιμετωπίζοντας ανάλογες συμπεριφορές», δήλωσε από τη Νίκαια η Καρίμα Ες-Σλιμανί, μέλος του SOS Racisme, στο τηλεοπτικό κανάλι France 3 έπειτα από αυτό το πείραμα στις παραλίες της Κυανής Ακτής.

Με το υλικό που συγκέντρωσε η οργάνωση δηλώνει ότι πρόκειται να δημιουργήσει έναν φάκελο για να τον υποβάλει στους δικηγόρους. «Συνεργαζόμαστε με αφιλοκερδώς εργαζόμενους δικηγόρους οι οποίοι χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες για να κινηθούν νομικά εναντίον αυτών των ιδιωτικών τοποθεσιών. Οι ίδιοι επίσης θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να συντάξουν ετήσιες εκθέσεις που περιγράφουν τις διακρίσεις ανά περιοχή», πρόσθεσε η Πόλα Κορνέτ, εκπρόσωπος της SOS Racisme.

«Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρης αποτυχίας των δημόσιων Αρχών να θέσουν εκτός νόμου τις φυλετικές διακρίσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντομινίκ Σοπό, πρόεδρος της SOS Racisme. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ευρήματα των οργανώσεων θα σταλούν στην αστυνομία και τις τοπικές Αρχές. «Θα παρακολουθούμε στενά για να δούμε ποιες νομικές ενέργειες θα χρειαστούν για τη συνέχεια», πρόσθεσε ο Σοπό.

Το SOS Racisme δεν κατονόμασε τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις που είχαν επισκεφτεί τα μέλη της στο Χουάν-Λε-Πεν και στην Αντίμπ. Δημοσιογράφοι προσέγγισαν το τοπικό γραφείο τουρισμού και το δημαρχείο της Αντίμπ για να σχολιάσουν τα περιστατικά. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί.

Προκατάληψη

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNCDH) στην 31η ετήσια έκθεση για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ισχυρίζεται ότι η γαλλική κοινωνία γίνεται πιο ανεκτική.

Τοποθέτησε τον ετήσιο «δείκτη ανεκτικότητας» 68 στα 100, τον υψηλότερο όλων των εποχών, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της επιτροπής, Μαγκαλί Λαφουρκάντ. Ωστόσο, ανέφερε ότι η προκατάληψη κατά ορισμένων κοινοτήτων – συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων και των Ρομά – εξακολουθεί να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Το CNCDH αναφέρει ότι κάθε χρόνο στη Γαλλία περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι πέφτουν θύματα επιθετικότητας με ρατσιστικά κίνητρα, ενώ υπάρχουν μόνο 1.000 καταδίκες στο δικαστήριο για αναφερόμενα αδικήματα, συχνά λόγω της απροθυμίας των θυμάτων να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία.

«Βλέπουμε ότι οι θεσμοί αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα εγκληματικό πρόβλημα», είπε η Λαφουρκάντ. «Εάν υπήρχαν πολλές καταγγελίες, πολλές νομικές ενέργειες και πολλές καταδίκες, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι τα περιστατικά θα μειώνονταν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, μετά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε – λόγω περιορισμού των δραστηριοτήτων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης -, ο αριθμός των ρατσιστικών περιστατικών επιστρέφει σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά του 2019. «Τα φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού στη Γαλλία απαιτούν εξαιρετική επαγρύπνηση: εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένα και συχνά εκδηλώνονται μέσω λεπτών μορφών απόρριψης που μερικές φορές είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν και να καταγγελθούν για τους ανθρώπους που είναι θύματα», επεσήμανε η Μαγκαλί Λαφουρκάντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ