Τι δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν.
Η Γαλλία επιθυμεί μεγαλύτερη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου καθώς και για τις «επιστροφές» των μεταναστών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν τη μεταρρύθμισή τους για το ακανθώδες μεταναστευτικό θέμα.
«Το μεταναστευτικό διευθετείται μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, πριν από την αναβληθείσα παρουσίαση του «νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αυτό προβλέπει «έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης» όλων των χωρών της ΕΕ προς τις χώρες πρώτης εισόδου μεταναστών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Μάλτα, όταν οι τελευταίες τελούν «υπό πίεση».
«Επιθυμούμε μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει λόγος μόνο η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, γενικά μιλώντας, μαζί με την Ελλάδα, να μοιράζονται αυτή την αλληλεγγύη», δήλωσε, εξηγώντας πως οι δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση στην Ευρώπη πρέπει να μοιραστούν από «ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αντικατάσταση του κανονισμού του Δουβλίνου
Το νέο ευρωπαϊκό κείμενο, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για «μερικούς μήνες», σύμφωνα με τον Νταρμανέν, προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του κανονισμού του Δουβλίνου, βασικού συστατικού του παρόντος συστήματος, που αποκρυστάλλωσε τις εντάσεις εναποθέτοντας στην πρώτη χώρα εισόδου των μεταναστών την ευθύνη [διαχείρισης] του αιτήματος ασύλου τους.
Πρέπει να «σταματήσουμε το Δουβλίνο», έναν μηχανισμό που «δεν λειτουργεί καλά», είπε. «80.000 αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία το 2015, 135.000 πέρυσι. Αν δεν έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και κάθε χώρα κάνει αυτό που επιθυμεί στη γωνιά της, θα έχουμε δυσκολία στην επεξεργασία αυτών των αιτημάτων ασύλου», είτε αυτό πρέπει να γίνει «γρήγορα, γιατί το οφείλουμε στους αιτούντες άσυλο» είτε συνίσταται «στην επιστροφή» για εκείνους που απορρίπτεται η αίτησή τους, συνέχισε ο Νταρμανέν, επιμένοντας στο γεγονός πως η Γαλλία αποτελεί συχνά μια χώρα «δεύτερου αιτήματος». Μάλιστα, πρόσθεσε «αυτό εξηγεί γιατί η Γαλλία καταγράφει μια πολύ ισχυρή αύξηση» των αιτημάτων ασύλου τα τελευταία χρόνια.
Αίτηση για άσυλο
Το 2019, οι μετανάστες αυτοί που πέρασαν από μια πρώτη ευρωπαϊκή χώρα προτού έρθουν να υποβάλουν την αίτησή τους για άσυλο αλλού στην Ευρώπη ήταν 35.000 σε σύνολο 138.000 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία.
Όπως επιθυμεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί ως εκ τούτου οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα να μπορούν να καταθέσουν το αίτημα ασύλου τους για τη Γαλλία απευθείας στις μεσογειακές χώρες, «αλλά να μείνουν στην Ισπανία ή στην Ιταλία στα κέντρα υποδοχής» εν αναμονή μιας απάντησης.