Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα η συζήτηση στην γαλλική εθνοσυνέλευση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, τείνοντας ευήκοον ους προς την αντιπολίτευση, κατέστησε σαφές ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 43 χρόνια εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους.
Ωστόσο το μείζον ζήτημα είναι η τακτική καθυστερήσεων που έχει επιλέξει το μεγαλύτερο τμήμα της αριστερής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας 14.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Με δεδομένο ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει ως ανώτατο όριο για την περάτωση της διαβούλευσης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για ψηφοφορίες επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου. Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει την ενόχληση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες επιδιώκουν να γίνει ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση τουλάχιστον για το άρθρο 7 του νομοσχεδίου που ορίζει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια από τα 62 που είναι σήμερα.
Για να διευκολύνει τα πράγματα, η σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς Nupes απέσυρε χίλιες τροπολογίες. Ωστόσο ο ηγέτης της Ζαν Λικ Μελανσόν, που δεν θέλησε να είναι ξανά βουλευτής, επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης να “βαλτώσει” η κυβέρνηση. “Ο κόσμος περιμένει από εμάς να εμποδίσουμε τη μεταρρύθμιση. Δεν θα μας κατηγορήσει που μπλοκάραμε το κείμενο” είπε.
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως αν το νομοσχέδιο δεν έχει αποσυρθεί έως τις 7 Μαρτίου, η Γαλλία θα εισέλθει σε περίοδο γενικών απεργιών.