Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να διερευνήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία, τόνισαν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου ήρθαν σε συμφωνία ώστε να διαθέσουν έως 5 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η διεθνής ανασφάλεια για τον επισιτισμό.
Οι G7 συζητούσαν την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ρωσικής ενέργειας, ώστε να σταματήσουν την Μόσχα να αποκομίζει κέρδη από την εισβολή στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της απόφασης της Δύσης να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν τον Μάιο, παρόλο που οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή της τον Ιούνιο.
Ένα ανώτατο όριο στην τιμή που πληρώνουν άλλες χώρες στη Ρωσία για το πετρέλαιο θα μείωνε τους διαθέσιμους πόρους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «για να κάνει πόλεμο και δεύτερον θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η ιδέα είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ασφάλιση και οι παραδόσεις φορτίων πετρελαίου με ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Έτσι, αν μια μεταφορική εταιρία ή ένα εισαγωγέας θέλει αυτές τις υπηρεσίες, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πωλείται σε μια προκαθορισμένη ανώτατη τιμή.
Η Ιταλία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ρωσική ενέργεια, πιέζει το πλαφόν να αφορά και το αέριο.
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν επίσης να πιέσουν για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο των προσπαθειών για αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.