«Αυτό που βλέπουμε είναι ο τουρισμός πρόνοιας από την πλευρά αυτών των προσφύγων στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία, στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild
. «Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ που επιδεινώνεται», τόνισε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή Bild. Πάντως, όπως αναφέρει το Politico η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στατιστικά στοιχεία που να αναδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Μέρτς.
Συνεχίζοντας το Politico υπογραμμίζει ότι ο Μερτς, που ανέλαβε τα ηνία του CDU αφού έχασε τον έλεγχο της καγκελαρίας για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, είπε ότι ήταν «άδικο» το κράτος να πληρώνει για τη θέρμανση των σπιτιών των προσφύγων και των γερμανών δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας σε μια εποχή που πολλοί, η εργατική τάξη, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας. «Είναι άδικο και ο πληθυσμός έχει δίκιο να το θεωρεί άδικο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Politico τα σχόλια του Χριστιανοδημοκράτη ηγέτη έρχονται την ώρα που οι Γερμανοί εκφράζουν όλο και περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οικονομία τους και, ειδικότερα, στην τιμή της ενέργειας. Η χώρα προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν τουλάχιστον για πολλά νοικοκυριά.
«Ο λαϊκιστικός τόνος των δηλώσεων του Μερτς, που είναι περισσότερο εναρμονισμένος με τη ρητορική του φιλορωσικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», σηματοδοτεί μια στροφή για το κεντροδεξιό κόμμα του, το οποίο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο», γράφει ακόμη το Politic.
«Με την απογοήτευση του κοινού για τον χειρισμό της διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης από την κυβέρνηση να αυξάνεται, ο Μερτς φαίνεται να βλέπει πολιτικές ευκαιρίες να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες», προσθέτει το δημοσίευμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι πολιτικές της Γερμανίας για τους πρόσφυγες έπρεπε να είναι πιο αυστηρές, ο Μερτς είπε ότι ολόκληρο το μεταναστευτικό σύστημα της κυβέρνησης ήταν «ασυνεπές» και ζήτησε «αυστηρά όρια» στον αριθμό όσων εισέρχονται στη χώρα. «Αντίθετα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενθαρρύνει όλους όσους θέλουν να έρθουν στη Γερμανία να έρθουν εδώ», είπε.
Αντιδράσεις από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις Μερτς
«Το να προσποιείται κανείς ότι έχει αισθήματα πάνω στις πλάτες των παιδιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες και τα τανκς του Πούτιν είναι άθλιο. Η φράση “προνοιακός τουρισμός” ήταν η ανόητη φράση της χρονιάς το 2013 και για κάθε δημοκράτη παραμένει αναξιοπρεπής και το 2022», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Από την πλευρά της η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ διερωτήθηκε «πώς συνδυάζεται αυτή η στάση με την πολυδιαφημισμένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;» και ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Τριτίν κατηγόρησε τον κ. Μερτς ότι προσπαθεί να δώσει συνθήματα στη λαϊκή δεξιά που διαδηλώνει κατά της στήριξης της Ουκρανίας. «Όποιος προσπαθεί να αποτρέψει την προστασία των Ουκρανών, κάνει τη δουλειά του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.
Στην αντιπαράθεση τοποθετήθηκε και ο απερχόμενος πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ, με οργισμένη ανάρτηση του στο Twitter: «Από πού προκύπτει αυτή η ανοησία για τον υποτιθέμενο “προνοιακό τουρισμό” από πρόσφυγες πολέμου; Προς τι αυτός ο φτηνός λαϊκισμός;».
Η απολογία του Μερτς