Τηλεχειριζόμενο ρομπότ εισήλθε για πρώτη φορά στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, πέντε χρόνια μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας λόγω των ακραίων επιπέδων ακτινοβολίας.
Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου υπέστησαν τήξη του πυρήνα μετά το γιγάντιο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό τον Μάρτιο του 2011. Περίπου 900 κιλά λιωμένων πυρηνικών καυσίμων υπολογίζεται ότι παραμένουν στα κατεστραμμένα κτήρια και η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι για την απομάκρυνσή τους θα απαιτηθεί προσπάθεια 30-40 ετών. Άλλοι ειδικοί θεωρούν την εκτίμηση υπεραισιόδοξη.
Τα λιωμένα καύσιμα που έχουν κυλήσει στο δάπεδο της Μονάδας 1 βρίσκονται σήμερα βυθισμένα σε βάθος 2 μέτρων.
Στην επιχείρηση της Τρίτης, η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοτάξιο στη Φουκουσίμα χρησιμοποίησε υποβρύχιο ρομπότ, το οποίο θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να ανοίξει μονοπάτι για πέντε επόμενα ρομπότ προκειμένου να φωτογραφηθεί ο χώρος και να ληφθούν δείγματα από τα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα.
Τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας επηρεάζουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ακόμα και σε ειδικά θωρακισμένα ρομπότ. Η προηγούμενη προσπάθεια για επιθεώρηση του αντιδραστήρα 1 απέτυχε το 2017 λόγω προβλημάτων στατικότητας αλλά και λόγω της ακτινοβολίας που τύφλωσε την κάμερα του ρομπότ.
Θα χρειαστούν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και να εισέλθουν στον χώρο πέντε άλλα, πιο εξειδικευμένα ρομπότ, τα οποία ανέπτυξε η Hitachi σε συνεργασία με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πυρηνικού Παροπλισμού.
Τα πέντε ρομπότ θα αναλάβουν να μετρήσουν και να χαρτογραφήσουν σε τρεις διαστάσεις τους 280 τόνους λιωμένων καυσίμων στον αντιδραστήρα 1. Θα μετρήσουν επίσης τις αναλογίες ισοτόπων και θα συλλέξουν δείγματα, των οποίων η μελέτη θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων για την απομάκρυνση των καυσίμων.
Μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη ρομποτική επιθεώρηση του αντιδραστήρα 2, με την Tepco να προγραμματίζει την πρώτη άμεση δειγματοληψία εντός του 2022.
Η εταιρεία ετοιμάζεται στο μεταξύ να απελευθερώσει στον Ειρηνικό χιλιάδες τόνους ραδιενεργού νερού που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων και παραμένει μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες δεξαμενές.
Ενόψει της επιχείρησης καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα στη Φουκουσίμα κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.