Quantcast

Φωτιά στη Χαβάη: Ακτίνα λέιζερ ή ενεργειακά όπλα- Οι θεωρίες συνωμοσίας που κατακλύζουν τα social media

Εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ώρες

Ψευδείς ισχυρισμοί και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις φονικές φωτιές στη Χαβάη κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος με το πέρασμα των ημερών.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η φωτιά στη Χαβάη, όπου ο νεκροί έχουν φτάσει τους 100 σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ξεκίνησε από ακτίνες λέιζερ, καθώς ήθελαν να εξαφανίσουν την περιοχή οι «δυνάμεις του κακού».

Οι παραπλανητικές αναρτήσεις προέρχονται από διάφορες πηγές και λογαριασμούς στα social media και στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι η ελίτ ή η κυβέρνηση ήταν οι ενορχηστρωτές αυτού του «σκοτεινού» σχεδίου.

Οι περισσότεροι μάλιστα που διακινούν τα εν λόγω fake news υποστηρίζουν ότι λογοκρίνονται, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές. Πάντως, παρατηρείται ολοένα και συχνότερα η υποβάθμιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών από όλο και περισσότερους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο και εικόνες που υποστηρίζουν ότι οι πυρκαγιές δεν ήταν φυσική καταστροφή, αλλά προκλήθηκαν από «κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο», «ακτίνα λέιζερ» ή έκρηξη, έχουν προβληθεί ήδη εκατομμύρια φορές σε Twitter και Tiktok. Ένα βίντεο που προβλήθηκε 10 εκατομμύρια φορές ισχυρίζεται ότι προκλήθηκε μια μεγάλη έκρηξη στο Μάουι λίγο πριν από τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, το βίντεο ήταν εν τέλει ένα viral στιγμιότυπο από τον Μάιο, το οποίο κατέγραψε μια έκρηξη μετασχηματιστή στη Χιλή. Το χιλιανό τηλεοπτικό δίκτυο Chilevisión έκανε ρεπορτάζ για το viral βίντεο, επιβεβαιώνοντας ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ενός ανατιναγμένου μετασχηματιστή που προκλήθηκε από τον ισχυρό άνεμο.

Ακόμη, μια εικόνα μιας εκκλησίας που φλέγεται στη Χαβάη έχει προβληθεί 9 εκατομμύρια φορές, με τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι δείχνει μια ακτίνα λέιζερ να ανεβαίνει από την εκκλησία στον ουρανό.

Παρόλα αυτά, η εικόνα έχει αλλοιωθεί ψηφιακά. Καμία ακτίνα λέιζερ ή ακτίνα φωτός δεν διακρίνεται στην αρχική φωτογραφία του Associated Press, η οποία δείχνει την εκκλησία Waiola στη Λαχάινα να φλέγεται στις 8 Αυγούστου. Δύο άλλες ψευδείς εικόνες με παρόμοιο περιεχόμενο που διαψεύστηκαν σχετικά άμεσα, είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν τεράστιο αριθμό προβολών.

 

 

Γιατί στέκονται τα δέντρα;

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταματούν εκεί. Κυκλοφορούν ισχυρισμοί σχετικά με βίντεο από το Μάουι που δείχνουν κάποια δέντρα να στέκονται ακόμη όρθια, ενώ σπίτια και οχήματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Οι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο εξάγουν το συμπέρασμα ότι η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς αποκρύπτεται.

«Τα πάντα έχουν καεί εκτός από τα δέντρα, αλλά μην τα λέτε αυτά, γιατί είστε “ψέκες”». Αυτή η ανάρτηση έχει προβληθεί περισσότερες από 24 εκατομμύρια φορές.

Παρόλα αυτά, η εν λόγω φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα καμένη βλάστηση, μαζί με μερικούς φοίνικες που στέκονται ακόμα όρθιοι. Ορισμένα φυτά, γνωστά ως πυρόφυτα, έχουν προσαρμοστεί ώστε να επιβιώνουν στις πυρκαγιές λόγω θερμικής μόνωσης ή άλλων μέσων.

 

 

«Η ελίτ που θέλει να αρπάξει τη γη»

Παράλληλα με τις φήμες περί “όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας”, σε viral αναρτήσεις διαδόθηκαν εικασίες ότι κάποιοι από τους πλούσιους κατοίκους του νησιού και τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας ξεκίνησαν σκόπιμα τις πυρκαγιές για να αρπάξουν πολύτιμη γη στη Λαχάινα.

Ένα viral βίντεο περιλαμβάνει ισχυρισμούς ενός podcaster ότι οι γηγενείς ιδιοκτήτες γης στο Μάουι αρνήθηκαν να πουλήσουν γη σε εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων και πλούσιους ντόπιους.

Η αιτία ή οι αιτίες των πυρκαγιών στο Μάουι είναι ακόμη άγνωστες, αλλά δεν έχουν προκύψει πραγματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι προκλήθηκαν σκόπιμα στο πλαίσιο της αρπαγής γης.

 

Με πληροφορίες από BBC